Comisia saluta acordul privind noile reguli pentru bauturile spirtoase

0
100

Pe 27 noiembrie, negociatorii Consiliului si ai Parlamentului European, in prezenta reprezentantilor Comisiei Europene au ajuns la un acord politic privind noile norme legate de productia si etichetarea bauturilor spirtoase si pentru inregistrarea si protectia bauturilor spirtoase inregistrate ca indicatii geografice (IG).

In cadrul reuniunii finale de negocieri, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan a declarat:

“Salutam incheierea cu succes a dialogului trilateral de astazi si a acordului privind noul Regulament al bauturilor spirtoase. Sunt increzator ca noul Regulament privind bauturile spirtoase, rezultat in urma acestor negocieri va asigura un cadru legislativ care sa raspunda nevoilor sectorului si va continua sa sustina cresterea continua si substantiala a acestuia. Normele modernizate vor asigura, de asemenea, o informare corecta a consumatorilor cu privire la metodele utilizate pentru producerea bauturilor spirtoase”.

Acordul inseamna ca o etichetare mai clara a bauturilor spirtoase va fi garantata in intreaga UE si ca va avea loc armonizarea acestora la nivelul UE. Crearea unui registru al autoritatilor de control din statele membre va facilita, de asemenea, activitatea autoritatilor nationale de executare pentru a se asigura ca, consumatorii obtin produsele originale.

Bauturile spirtoase inregistrate ca IG, cum ar fi Cognac, Irish Cream, Genever sau Ouzo, vor fi, de asemenea, mai bine protejate impotriva utilizarii abuzive in ceea ce priveste compozitia (din punctul de vedere al ingredientelor si impotriva inregistrarii marcilor similare.

Comisia asteapta aprobarea oficiala/formala a acordului de astazi al Parlamentului European si al Consiliului, permitand astfel intrarea in vigoare a noii legislatii cat mai curand posibil.

Principalele caracteristici ale noului regulament
• clarificarea regulilor de productie si de etichetare pentru majoritatea categoriilor de bauturi spirtoase, inclusiv definirea limitelor maxime de indulcire pentru o serie de categorii de bauturi la nivelul UE;

• imbunatatirea normelor de etichetare care se aplica in cazul in care bauturilor spirtoase care sunt combinate cu alte produse, inclusiv cu alte bauturi spirtoase;

• crearea unui registru al autoritatilor de control ale statelor membre;

• protectia sporita a indicatiilor geografice: atunci cand sunt utilizate ca ingrediente, atunci cand sunt in conflict cu marcile comerciale si, de asemenea, cu marfurile aflate in tranzit pe teritoriul UE;

• simplificarea in continuare a procedurilor IG: controlul Comisiei sa se concentreze doar asupra elementelor de importanta europeana, definirea mai clara a amendamentelor la nivel national si la nivelul UE, respectand pe deplin principiul subsidiaritatii, reducerea perioadei de timp pentru tratarea cererilor.

alcool_7, bauturi spirtoaseSectorul spirtoaselor se numara printre cei mai mari contribuabili la economia agroalimentara din Europa, cu peste un milion de locuri de munca generate de productia si vanzarile de bauturi spirtoase si de exporturile in valoare de 11 miliarde de euro in 2017 pe tot globul.

Regulamentul (CE) nr. 110/2008 (Regulamentul privind bauturile spirtoase) prevede normele privind productia si etichetarea tuturor bauturilor spirtoase produse si importate in UE. De asemenea, aceasta prevede norme specifice pentru inregistrarea si protejarea proprietatii intelectuale a indicatiilor geografice pentru bauturi spirtoase, in conformitate cu obligatiile OMC.

La 1 decembrie 2016, Comisia a adoptat o propunere de aliniere a Tratatului de la Lisabona la Regulamentul (CE) nr. 110/2008 si a inaintat-o Parlamentului European si Consiliului. Cu aceasta ocazie, Comisia a propus, de asemenea, imbunatatirea formularii juridice a anumitor dispozitii si simplificarea sistemului de inregistrare a indicatiilor geografice pentru bauturile spirtoase (IG-urile pentru bauturile spirtoase).

Procesul de negociere dintre Consiliu si Parlamentul European a inceput in decembrie 2016 si s-a incheiat cu acordul de la sfarsitul lunii trecute.