Rezistenta antimicrobiana nu prezinta semne de incetinire

0
85

Datele publicate de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) mentioneaza ca antibioticele care pot fi folosite in tratarea bolilor transmisibile intre animale si oameni, precum campylobacterioza si salmoneloza, nu ofera semene de limitare a acestora.

“Raportul publicat astazi ar trebui sa sune din nou clopotele de alarma. Acesta arata ca intram intr-o lume in care infectiile din ce in ce mai frecvente devin greu sau chiar, uneori, imposibil de tratat. Cu toate acestea, politicile nationale ambitioase din unele tari care limiteaza utilizarea antimicrobiana au dus la scaderea rezistentei antimicrobiene. Deci, inainte ca clopotele de alarma sa devina o sirena asurzitoare, sa ne asiguram ca vom actiona din ce in ce mai mult impreuna, in fiecare tara si in toate sectoarele sanatatii publice, sanatatii animale si mediului, sub umbrella abordarii One Health”, a declarat Vytenis Andriukaitis, Comisarul UE pentru Sanatate si Securitate Alimentara.

Conform Raportului, care face referinta la datele din 2017, rezistenta la flourochinolone (cum ar fi ciprofloxacina) este atat de mare in bacteriile Campylobacter, in unele tari, incat aceste antimicrobiene nu mai functioneaza in cazurile severe de campilobacterioza.

salmonella1Majoritatea tarilor au raportat ca Salmonella la oameni este din ce in ce mai rezistenta la flourochinolone. Rezistenta la mai multe medicamente (rezistenta la trei sau mai multe antimicrobiene) este ridicata la Salmonella la om (28,3%) si la animale, indeosebi la S. Typhimurium.

La Campylobacter, proportiile de bacterii mari si foarte mari au fost gasite a fi rezistente la ciprofloxacina si tetracycline. Cu toate acestea, rezistenta combinata la antimicrobialele cu importanta critica a fost scazuta pana la foarte scazuta la Salmonella si Campylobacter, de la oameni si animale si la indicatorul E. coli de la animale.

“Acum este momentul de a face valul de rezistenta antimicrobiana, daca dorim sa aiba antibioticele de lucru. Situatia este deosebit de ingrijoratoare, cand vine vorba de rezistenta combinata: chiar si proportiile scazute inseamna mii de pacienti din intreaga UE. Au posibilitati limitate pentru infectii severe”, subliniaza Mike Catchpole, seful stiintifi al ECDC.

“Am vazut ca atunci cand statele membre au pus in aplicare politici stricte, rezistenta antimicrobiana a scazut la animale. Raportarea anuala de catre agentiile europene si nationale include exemple demne de remarcat. Acest lucru ar trebui sa serveasca drept sursa de inspiratie pentru alte tari”, sustine seful EFSA, Marta, Hugas.

Raportul comun, care prezinta datele colectate de la 28 de state member ale UE, de la oameni porci si vitei sub varsta de un an, confirma cresterea rezistentei la antibiotic, deja identificata in anii precedenti.

In iunie 2017, Comisia Europeana a adoptat planul UE de actiune in domeniul sanatatii impotriva rezistentei antimicrobiene, solicitand activitati eficiente impotriva acestei amenintari si recunoscand ca aceasta trebuie abordata in cee ace priveste sanatatea umana, sanatatea animalelor, cat si mediul. Utilizarea prudenta a antimicrobienelor este necesara pentru limitarea aparitiei si raspandirii bacteriilor rezistente la antibiotic, la oameni si amimale.