Un spray care va proteja alimentele ar putea sa inlocuiasca folia de plastic

0
55

Un spray cu ingrediente naturale, care tine microbii la distanta impiedicand deshidratarea alimentelor a fost inventat de o echipa de cercetatori portughezi. Acesta ar putea inlocui cu succes folia de plastic.

Initiativa a aparut dupa mai multi ani de studii si teste realizate de cercetatorii Centro de Investigacao de Montanha (CIMO) din orasul Braganca, situate in nord-estul Portugaliei. Pentru inceput, spray-ul trebuie sa parcurga un process de aprobare din partea organelor oficiale portugheze si al autoritatilor europene, insa cea care isi va da acordul pentru comercializarea acestuia va fi Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

Elemental cheie al inventiei este reprezentat de un extract provenit dintr-o planta obisnuita si un polimer de alge, de la care s-a pornit pentru dezvoltarea acestui spray, cu care pot fi studiate alimentele solide, pentru a fi protejate si conservate o perioada mai indelungata.

Deocamdata insa, tinand cont de faptul ca procesul de inregistrare al elementului nu a fost inca definitivat, cercetatorilor li se interzice dezvaluirea formulei si nici planta din care este obtinut extractul.

Toate ingredientele din care este constituit Sprayfase sunt naturale. Avand proprietati antioxidante, spray-ul reduce oxidarea alimentelor, fiind in acelasi timp un bun conservant, datorita limitarii producerii mucegaiului si bacteriilor. Totodata sustine proprietatile specifice si aroma, prin reducerea deshidratarii produselor alimentare.

Pe timpul testarilor derulate pana in prezent, cercetatorii au observant ca alimente precum ciupercile sau hrana rece isi pastreaza mai bine proprietatile dupa tratamentul cu Spraysafe. Coordonatoarea studiului, Isabel Ferreira, mentioneaza beneficiile produsului pentru industria alimentara. Pe langa eliminarea plasticului, care are un impact asupra mediului, producatorii vor avea de castigat scurtand timpul alocat ambalarii produselor.

“In acest moment spray-ul se aplica pe alimente solide, cum ar fi carnati, fructe taiate sau ciuperci”, sustine coordonatoarea studiului.

Ea spera ca, in timp, spray-ul sa poata fi folosit si pe alte tipuri de produse si ca – odata cu aprobarea tehnologiei – sa poata aplica experimente si cu alti polimeri. Eliminarea plasticului reprezinta un pas urias in drumul conservarii planetei. Este motivul pentru care multi cercetatori isi indreapta activitatea catre dezvoltarea de alternative biodegradabile, precum pungile din panza sau din silicon.