Scandalul ouălor contaminate se extinde în Olanda

0
90

Olanda procedează la testarea cărnii de pui provenind din ferme afectate de scandalul ouălor contaminate, cu scopul de a depista o eventuală prezenţă a fipronilului, o moleculă toxică aflată la originea unui scandal sanitar care se extinde de-acum în toată Europa, relatează AFP, citat de Adevărul în pagina sa online.

În contextul în care milioane de ouă au fost retrase din vânzare, începând de săptămâna trecută, în mai multe ţări europene, şi după extinderea crizei în Franţa şi Regatul Unit, anunţată luni, în centrul atenţiei se află acum carnea de pui, în Olanda, unde a izbucnit scandalul cu fipronil.

„Testăm în prezent carnea de pui în fermele în care au fost infectate ouă, pentru a stabili dacă este contaminată şi carnea”, a declarat marţi pentru AFP Tjitte Mastenbroek, un purtător de cuvânt al organismului olandez însărcinat cu securitatea alimentară şi veterinară, NVWA.

Puternic afectată în scandal, Germania a îndemnat vineri autorităţile belgiene şi olandeze să facă lumină „rapid” în acest scandal „penal” al contaminării ouălor cu insecticid.

„Atunci când observăm o energie infracţională aproape organizată în reţea, este inacceptabil”, a comentat ministrul german al Agriculturii Christian Schmidt în presa germană, marţi, criticând din nou lentoarea comunicării autorităţilor belgiene şi olandeze.

Ancheta penală efectuată de NVWA, sub autoritatea Parchetului olandez, în colaborare cu justiţia belgiană, cu privire la rolul întreprinderilor şi furnizorilor în introducerea de fipronil în ferme din Olanda este în curs, a subliniat Mastenbroek.

În Franţa, „13 loturi de ouă contaminate provenind din Olanda” au fost livrate, în iulie, unor întreprinderi de procesare alimentară situate în vestul Hexagonului, a precizat luni Ministerul francez al Agriculturii.

După ouă, carnea

„Detectarea unor ouă contaminate era cea mai mare prioritate. Avem, acum, timp şi loc să ne ocupăm de carne”, a continuat purtătorul de cuvânt NVWA, subliniind că este vorba despre o „măsură de precauţie”.

Probabilitatea ca această substanță nefastă consumului uman să fie detectată în carnea de pasăre este mică, potrivit LTO.

„Puii pentru carne nu au nicio problemă cu păduchele roşi, spre deosebire de găinile ouătoare, închise în instalaţie timp de doi ani, ceea ce permite parazitului să se dezvolte”, explică Eric Hubers, citat de presa olandeză.

Analize se efectuează asupra cărnii de pui provenind din fermele care produc atât ouă, cât şi carne, ceea ce corespunde „câtorva zeci” de ferme în ţară, potrivit NVWA şi organizaţiei agricole olandeze LTO.

„Cele mai multe dintre ferme aleg una sau cealaltă activitate”, a subliniat Hubers, reprezentantul agricultorilor în cadrul LTO.

În cazul în care testele se dovedesc negative, aceşti fermieri, a căror distribuţie de ouă este blocată, vor avea dreptul să-şi redeschidă partea de producție pentru carne, a precizat Tjitte Mastenbroek.

Însă, în cazul detectării de fipronil în carne, „fermele vor rămâne blocate în întregime”, a adăugat el, iar atunci crescătorii olandezi ar putea să fie nevoiţi să ucidă păsările contaminate cu insecticid, în zilele următoare.

Amploarea crizei a fost dezvăluită săptămâna trecută, în Olanda, unde 180 de ferme au fost blocate, iar retrageri masive au fost dispuse, în contextul în care nivelul de fipronil – o substanță folosită la eradicarea păduchilor roşii la găini – depăşește în unele cazuri cu mult pragurile acceptate prin reglementări europene.

Alte ţări europene – precum Austria, Polonia, Portugalia, Bulgaria şi România – au anunţat că efectuează analize, în pofida faptului că niciun ou importat în mod direct în acest ţări nu este contaminat, potrivit agenţiilor de securitate alimentară. În Elveţia, marii distribuitori au retras din vânzare ouă importate din ţările afectate, cu titlu preventiv.