Furnizorul chinez Layn vrea să aducă fructul călugărului în Europa

0
305

Furnizorul chinez Guilin & Layn & Natural Ingredients vrea să fie prima firmă care vinde fructul călugărului în Europa și a prezentat o cerere de aviz științific către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), informează Food Navigator.

Cunoscut sub numele de luo han guo, ceea ce înseamnă fructul călugărului, în chineză, se spune că a fost descoperit și folosit pentru prima dată de călugării chinezi din regiunea Guilin unde are sediul Layn – îndulcitorul natural, cu un conținut de calorii ar putea reprezenta un puternic concurent pentru stevia.

Odată ce acest obstacol „legal” va fi depășit și aprobarea de comercializare pentru piața UE sigură, compania a spus că va fi „în prima linie” în lupta Europei împotriva obezității și a problemelor de sănătate cauzate de consumul excesiv de zahăr, precum diabetul de tip 2.

Extractul final de fructul călugărului produs de Layn este disponibil atât sub formă de pulbere, cât și sub formă lichidă și este stabil la căldură, solubil în apă și are un pH stabil. Deja autorizat pentru utilizare în alimente și băuturi în Statele Unite, unde a obținut certificarea Generally Recognised as Safe (GRAS – recunoscut ca sigur pentru consum), fructul călugărului este de până la 350 de ori mai dulce decât zahărul și nu are notele metalice sau amare de gust și/sau aromă, pe care le au alți îndulcitori.

Președintele Layn Europe, Luca Pennestri, a declarat pentru FoodNavigator că se poate ajunge până la un nivel de 100% în reducerea zahărului în multe rețete, în timp ce pentru alimente mai dificile, cum ar fi panificația și ciocolata, Layn are un amestec de fructul călugărului și stevia care poate reduce zahărul cu cel puțin jumătate.

Mai puțin rafinat decât stevia și „cu siguranță natural”

„Dacă stevia este considerată naturală, fructul călugărului este cu siguranță natural”, a spus Pennestri.

„Este mai puțin rafinat și prelucrat și nu trece prin procesul de cristalizare pe care îl cere Reb A. Extractul de fructul călugărului este obținut 100% din fruct. Procesul de obținere a extractului utilizează numai apă și etanol alimentar, și nu există alte substanțe chimice sau solvenți, implicate, în întregul proces. [Noi] pur și simplu concentrăm componenta activă de îndulcire din fruct.”

Asigurarea unei aprovizionări durabile

Majoritatea fructelor călugărului prelucrate de Layn provin din Guilin, din regiunea Guangxi din China, unde Layn își are sediul, fabricile și fermele de producție.

„Clienții sunt de obicei îngrijorați de faptul că oferta provine doar dintr-o singură regiune a lumii, cu o singură cultură pe an”, a declarat Pannestri. „Ei sunt preocupați de durabilitatea, lanțului de aprovizionare, aspect pe care l-am îmbunătățit din toate punctele de vedere. Astfel, am extinds metoda cultivării răsadurilor, care se face folosind țesut nemodificat genetic pentru a spori disponibilitatea și a crea posibilitatea obșinerii unei a doua culturi pe an la. Calitatea si randamentul s-au dovedit a fi similare cu recolta de toamna, a spus Pennestri, iar cea de-a doua cultură duala ar trebui să devină disponibilă, din punct de vedere comercial în cel mult doi ani, fapt care ar permite ca livrarea fructelor să acopere o perioadă de de cinci până la șase luni anual.”

Firma s-a pregătit, de asemenea, să extindă cultivarea în afara Guilin. Ea a identificat trei locații în provinciile învecinate care sunt potrivite pentru cultivarea fructelor și este pregătită să se deplaseze acolo unde este nevoie.

„[Avem de asemenea] planuri pentru utilizarea unor capacității de stocare cu frig lanoile facilități de producție, care pot stoca recolta integrală de fructe proaspete pentru prelucrarea ulterioară. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să așteptăm sau să ne bazăm pe cultura anului viitor pentru a satisface orice cerere tot mai mare între culturi.”

Dosarul EFSA este acum complet

La data publicării acestui articol, site-ul EFSA afirma că Autoritatea încă mai așteaptă ca Layn să completeze dosarul cu informații suplimentare înainte de a începe evaluarea, dar Pennestri a declarat că a acest lucru s-a rezolvat, între timp.

„Ei doreau informații mai detaliate despre sucul din fructele călugăruluii, un produs nou. Ei aveau nevoie să cunoască ponderea tuturor ingredientelor pe care le conține, ce tip de proteine sunt în respectivul suc și așa mai departe.”

Unele părți ale dosarului Layn vor fi tratate ca fiind confidențiale. Firma, care a fost înființată în 1995 și este cel mai mare producător de fructele călugărului. Are o fabrică de producție în China și un centru de cercetare & dezvoltare cu 200 de angajați în Shanghai, precum și birouri în SUA, America Latină și Europa. Aproximativ 70% din veniturile companiei provin din vânzările de îndulcitori naturali și arome cu conținut scăzut de calorii, în special stevia și extractul de fructul călugărului, ambele reprezentând aproximativ 50% fiecare. Layn va prezenta extractul de fructul călugărului la FIE, în Frankfurt și Food Matters Live din Londra.