Semințele de susan implicate în răspândirea Salmonella

0
450

Un nou serotip de Salmonella, care a produs pentru prima oară îmbolnăviri în Grecia, s-a răspândit în alte trei țări, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Grecia, Germania, Republica Cehă și Luxemburg au raportat 40 de cazuri ale serotipului Salmonella cu o formulă antigenică 11: Z41:. Enz15, care nu a fost descrisă mai înainte. Acest serotip de Salmonella a fost găsit în semințele de susan importate de Germania din Nigeria.

ECDC a declarat că semințele de susan au un termen de valabilitate lung, iar cazurile recent raportate de loturi contaminate, este probabil să fi fost prezente în lanțul alimentar de mai multe luni, în mai multe state membre ale UE.

Există legătură cu produsele cu susan

Grecia a raportat 22 de cazuri din martie 2016, inclusiv 15 copii cu vârsta mai mică de 15 ani. Două cazuri au fost detectate în 2017, cel mai recent, la sfârșitul lunii februarie. În Grecia, un studiu asupra a 11 cazuri de infectare cu noul serotip și asupra a 22 de cazuri de infectare cu Salmonella enteritidis au indicat o asociere între boală și consumul de tahini (un produs ce conține susan). Cazurile raportate a implicat consumul respectivelor produse în general și nu o marcă comercială specifică.

În Republica Cehă, două din cinci cazuri posibile menționate au legătură cu consumul de produse cu susan.

Salmonella2Germania a înregistrat 10 cazuri începând cu luna mai 2016, ultimul fiind notificat în luna februarie a acestui an. Patru cazuri au avut o legătură epidemiologică cu Grecia, prin călătorii sau vizite ale unor rude din Grecia. Celelalte șase cazuri au apărut în Germania. Serotipul de Salmonella arătat a fost depistat în timpul verificării unei companii importatoare de semințe de susan în octombrie în 2016. Analiza WGS a concluzionat că  Salmonella izolată în alimentele cu susan a fost identică, cu cea izolate în cazuri de îmbolnăviri la om.

Germania a emis o notificare RASFF la 22 februarie 2017.

Republica Cehă are cinci cazuri, dintre care trei sunt copii. Cel mai recent caz a fost notificat la sfârșitul lunii iunie 2016. Nici unul dintre cazuri nu au fost legate de vreo călătorie.

Luxemburgul a raportat un caz simptomatic și două cazuri asimptomatice, cele mai recente notificări datând din februarie 2017.

Douăsprezece țări (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Scoția, Suedia și Elveția) nu au avut niciun caz de Salmonella umană din noul serotip.

Descoperirea inițială

Salmonella izolată cu tipul antigenic neobișnuit a fost identificată de către Laboratorul Național de Referință pentru Salmonella și Shigella (NRLSS) din Grecia. Profilul PFGE a fost încărcat în Sistemul european de supraveghere (TESSy). Până la sfârșitul anului 2016, Centrul Național de Referință din Grecia a avut în jur de 200 de Salmonella izolate ce așteptau să fie serotipate.; astfel încât cazuri suplimentare ar putea apărea.

Salmonella5Institutul Pasteur din Paris a confirmat rezultatele unui laborator grec, verificând un nou serotip de Salmonella enterica subspecia enterica. În cazul în care acest lucru este confirmat prin teste suplimentare, noul serotip va primi un nou nume.