Supermarketurile din Franța admit că au păstrat în vânzare laptele praf cu risc de salmonela

0
14

Patru dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Franța au recunoscut păstrarea la vânzare a produselor pentru sugari, în ciuda îngrijorării că au fost contaminate cu salmonela.

E.Leclerc, Carrefour, Auchan și Systéme U au continuat să ofere lapte praf de la Lactalis după rechemarea unora dintre produsele Lactalis, din decembrie anul trecut. Problema amenință să adâncească și mai mult îngrijorarea  privind siguranța alimentară, fapt care a condus deja la lansarea unei anchete guvernamentale.

Thierry Desouches, purtător de cuvânt al Systéme U, care deține lanțurile Hyper U, Super U, Marché U și Utile, a declarat că toți comercianții cu amănuntul au făcut “greșeli”. Dar Thierry Desouches a negat de asemenea existența oricărei intenții rău-voitoare în acțiunile comercianților cu amănuntul, întrebându-se retoric ce retailer și-ar risca în mod intenționat reputația în schimbul păstrării la vânzare a unui produs, pentru profituri “derizorii”. Desouches a afirmat că retragerea a fost o operațiune complexă și a respins sugestia că în cazul Systéme U aceasta ar fi durat prea mult.

Totodată, se știe că Leclerc a vândut aproape 1.000 de bucăți de produse afectate și că treizeci și șase de copii s-au îmbolnăvit în urma consumului de lapte praf infestat.

Lactalis – ale cărui mărci Picot, Milumel și Taranis au făcut obiectul rechemării – a oprit operațiunile la o fabrică din nord-vestul Franței pentru a încerca eliminarea riscului pentru public. Anterior, a anunțat că a disponibilizat temporar 250 dintre cei 327 de angajați ai fabricii din Craon.

salmonela_rechemareUnele dintre produsele incluse în operațiunea de rechemare au fost destinate piețelor din străinătate, inclusiv celei din China. Lactalis va dori să evite o criză de încredere în această țară asiatică, unde produsele lactate fabricate pe plan intern au fost nevoite să recâștige încrederea consumatorilor chinezi, în urma unui scandal generat de infestarea laptelui praf cu melamină, infestare care a ucis șase copii și a lăsat alți sute de mii bolnavi. Grupul francez de produse lactate, la fel ca mulți dintre colegii săi, consideră China o piață importantă pentru creșterea vânzărilor.