OMS: Una din zece persoane se imbolnaveste in urma consumului de alimente contaminat

0
168

O problema socio-economica majora la nivel mondial o reprezinta alimentele contaminate cu virusi, paraziti si substante nocive, care provoaca moartea a 420.000 de persoane anual. Informatia a fost facuta publica in cadrul unei conferinte derulate la Addis Abeba.

“In prezent este produsa hrana pentru toata lumea, insa pe langa faptul ca este prost distribuita, o parte importanta a acestor alimente nu este sigura” a mentionat, la dechiderea conferintei, directorul general al Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano Da Silva.

Estimarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca, la nivel mondial, una din zece persoane se imbolnaveste in urma consumului de alimente contaminate, cei mai afectati de aceasta problema fiind copiii cu varsta sub cinci ani. Potrivit aceleiasi surse, consumul alimentelor contaminate reprezinta cauza a peste 200 de boli, de la afectiuni diareice la cancer.

Miza este totodata una socio-economica, bolile provocate de alimente solicitand “extrem de mult sistemele de sanatate” si aduc “prejudicii economiilor nationale, turismului si comertului”, arata OMS.

Anual, impactul economico-financiar atinge 95 de miliarde de dolari (83,5 miliarde de euro), resimtit de economiile mici si medii, conform FAO.

“Siguranta alimentara este o chestiune de prima importanta pentru intreaga lume, insa aici, in Africa impactul acestui flagel este cel mai resimtit” declara presedintele Comisiei Uniunii Africane, tinand sa sublinieze ca jumatate dintre victime este reprezentata de africani.

igiena_alimenteIn lipsa de ceva mai bun, pentru o tara afectata de seceta si foamete provocarea este de a evita ca populatia sa se indrepte catre alimente improprii consumului sau catre surse de apa contaminate de holera.

Conform datelor FAO, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite anual, iar 815 milioane de persoane sunt subnutrite. In alt context, Juse Graziano Da Silva a insistat asupra a utilizarii a “mai putine substante chimice si pesticide in sectorul agricol”, situatie care ridica tot mai multe controverse.

La conferinta de la Addis Abeba participa reprezentanti din 125 de tari, fiind prezenti si ministri, ministri adjuncti, alaturi de conducatori ai autoritatilor sanitare.