540.000 de porci sacrificati in Romania, de la izbucnirea epidemiei PPA (bilant actualizat)

0
33

Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) informeaza ca pesta porcina africana evolueaza in prezent in 237 de localitati din 24 de judete, cu un numar de 626 de focare, cu 44 mai putine in comparatie cu ultima actualizare.

Potrivit Stiri pe surse, 12 focare evolueaza in exploatatii comerciale si 2 focare in exploatatii de tip A. In alte 12 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti. Cele mai multe focare active sunt in judetul Teleorman, respectiv 195 in gospodarii ale populatiei si 537 de cazuri la mistreti.

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017, si pana in prezent, au fost eliminati 543.621 de porci afectati de boala si au fost diagnosticate 2.447 de cazuri la mistreti. De la debutul epidemiei, au fost despagubiti 14.507 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 403.270.160 de lei.

„Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie”, mentioneaza ANSVSA in comunicatul emis la finalul anului trecut.

ANSVSA mai precizeaza ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.