ANPC: Peste jumătate din comercianții de suplimente alimentare nu respectă prevederile legale

0
315

Controalele efectuate de inspectorii ANPC au scos la iveală faptul că mai bine de jumătate dintre distribuitorii de suplimente alimentare nu respectau normele legale în vigoare, unii dintre ei modificând chiar data de valabilitate a produselor sau promovând suplimente alimentare care ar fi vindecat inclusiv cancerul, transmite Adevărul.


Dacă sunteți comerciant de suplimentare alimentare și vreți să aflați cele mai informații despre modificările legislative în acest domeniu, participați la Seminarul pentru specialiștii din domeniul suplimentelor alimentare și produselor stupului (SAPS), ce va avea loc la București pe 6 iulie. Pentru informații suplimentare și înscrieri, accesați această pagină.


Inspectorii de la protecţia Consumatorului au efectuat în ultima săptămână o serie de controale asupra a 531 de comercianţi de suplimente alimentare, constatând că mai bine de jumătate (54%) nu respectă prevederile legale privind vânzarea, etichetarea şi chiar publicitatea pentru astfel de produse.

Potrivit ANPC, 289 de comercianţi nu au respectat normele privind protecţia consumatorilor.

„A fost verificată o cantitate de 12.074 kg suplimente alimentare, din care circa 605 kg (5%) nu se încadrau în prevederile actelor normative în vigoare”, a informat autoritatea, precizând că a oprit temporar de la comercializare 294 kg suplimente alimentare în valoare de 49.119 lei până la intrarea în legalitate.

Alte 38 kg de produse au fost oprite definitiv de la vânzare pentru că expiraseră, adaugă ANPC, informând că a aplicat 322 sancţiuni contravenţionale, constând în 141 amenzi contravenţionale însumând 354.100 lei şi 181 avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre principalele abateri constatate se numără vânzarea unor produse expirate sau cu durata valabilităţii modificată de comercianţi, lipsa informaţiilor care să permită alegerea sortimentului dorit, dar şi a avertismentelor obligatorii.

Inspectorii au găsit şi suplimente alimentare pe care se menţiona că ar avea proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli.

„Prin modul de prezentare a informaţiilor respective se influenţează direct sau indirect comportamentul consumatorilor în legătură cu aceste produse sau este susceptibil a se influenţa comportamentul consumatorilor, exploatându-se teama de boli grave, precum cancer, ciroză hepaticã, leucemie, sclerozã în plãci etc”, precizează ANPC.