ANSVSA aduce clarificări în cazul „cărnii cu virus din China” ce ar fi ajuns în România

0
59

Ca urmare a informațiilor eronate apărute în spațiul public, conform căreia în țara noastră a fost depistată carne „cu virus din China” în 26 de județe din România, ANSVSA a făcut o serie de precizări.

România nu importă din China păsări vii sau produse ale acestora (carne, ouă, preparate, semipreparate, etc), știrea fiind o reinterpretare eronată a unui comunicat de presă emis de ANSVSA, ce făcea referire la acțiunile întreprinse de instituție pentru retragerea de la comercializare a unor produse din carne de pasăre comercializate pe piaţa comună europeană, provenite din UNGARIA.

Totodată, autoritatea informează că gripa aviară este cunoscută și ca Avian Influenza, Avian Flu, Bird Flu – și nu „Asian Flu” (așa cum greșit s-a interpretat) – aceasta fiind o afecțiune virală, ce afectează păsările domestice și sălbatice și sporadic poate infecta diverse specii de mamifere, printre care și omul.

Evoluția gripei aviare în China

Conform notificărilor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), în anul 2019, gripa aviară H5N8 a fost diagnosticată în: Africa de Sud, Irak, Iran, Congo, Israel, Kuwait, Namibia, Nigeria. În anul 2020, gripa aviară H5N8 a fost diagnosticată în: Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, România, Nigeria, Africa de Sud, Israel.

În ceea ce priveşte evolutia gripei aviare în China, tot conform notificărilor OIE, în perioada 2019 –  februarie 2020, s-au izolat următoarele subtipuri de virus gripal aviar: H5N6, H5N1, H5N2 şi H5N5.

Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a precizat că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de serotipul A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

ANSVSA consideră că prin difuzarea în spațiul public a unor astfel de informații incorecte se generează o stare de panică nejustificată în rândul populației și poate conduce la subminarea eforturilor autorităților statului pentru asigurarea unui comerț civilizat cu produse alimentare sigure.