Blocada botanica: CE analizeaza trei cai de rezolvare

0
281

Comisia Europeana are in vedere trei solutii diferite pentru a rezolva situatia extractelor botanice, situatie intalnita in cazul a aproximativ 2000 de revendicari blocate si care se afla in asteptare. Cu toate acestea, o solutie concreta nu va fi adoptata in viitorul apropiat, a declarat un oficial de rang inalt al DG SANTE.

Pe 30 iunie, sefa departamentului de legislatie alimentara din cadrul directiei generale a Comisiei Europene DG SANTE, Alexandra Nikolakopoulou, a avut o serie de discutii de lucru cu privire la asa-numita “Problema botanica”, ca parte a programului REFIT de simplificare a legislatiei europene.

Vorbind la o reuniune la Bruxelles a Comisiei pentru produse dietetice, nutritie si alergeni (NDA) din cadrul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), Alexandra Nikolakopoulou a declarat ca, in prezent, Comisia lucreaza la un raport pe aceasta tema, impreuna cu un altul legat de nevoia existentei unor profile de nutrienti. Imediat ce raportul va fi gata, Comisia va avansa o propunere pentru rezolvarea problemei, existand la ora actuala trei optiuni principale ce ar putea fi luate in considerare.

Prima optiune ar fi aceea a aplicarii la extractele botanice a regulamentului din 2006 cu privire la mentiunile nutritionale si de sanatate (NHCR) de pe etichete, in forma sa actuala. “Dar, daca ar fi fost atat de simplu, nu am fi aici,” a spus Nikolakopoulou.

O a doua optiune ar fi aceea de a crea reguli speciale pentru produsele ce contin extracte din plante, reguli bazate pe utilizarea traditionala, adica ceva similar cu normele existente pentru medicamentele traditionale, in temeiul directivei privind produsele traditionale din plante medicinale (Traditional Herbal Medicinal Products Directive – THMPD), care a intrat in vigoare, in 2011. Unul dintre membri EFSA declara in gluma, la respectiva reuniune ca utilizarea traditionala nu inseamna eficacitate.

O a treia optiune ar fi ca extractele din plante sa fie scoase cu totul de sub incidentaia regulamentului cu privire la mentiunile de sanatate ce pot fi publicate pe etichete si sa se construiasca o noua legislatie cu privire la compozitia, etichetarea si siguranta acestor produse pe baza de extracte din plante.

Este prea devreme sa spunem acum, care va fi solutia aleasa”, a declarat Nikolakopoulou. “Este o perioada in care ne punem intrebari cu privire la reglementarea mentiunilor de sanatate. A unor aspecte ale acesteia, si nu asupra intregi legislatii cu privire la reglementarea mentiunilor de sanatate de pe etichete.

Presedintele NDA, Dominique Turck a intrebat daca aceasta situatie ar putea presupune ca cererile legate de aprobarea folosirii respectivelor mentiuni de sanatate in etichetare ar ramane in asteptare “pentru un timp”. Raspunsul lui Nikolakopoulou a fost acela ca: “Aceasta este ceea ce am inteles si eu, de asemenea.”

O noua perspectiva
Discutand despre imbunatatirea si simplificarea cadrului legislativ general in domeniul alimentar, Nikolakopoulou a declarat ca s-ar putea spune o multime de lucruri despre ceea ce a realizat legislatia respectiva, in ciuda provocarilor. “Aceasta a imbunatatit in mod substantial piata interna si a armonizat cercetarea la nivelul UE, prin stabilirea EFSA ca organ suprem in domeniu. Exista insa si probleme,” a declarat Nikolakopoulou.

Ea a mai spus ca frustrarile partilor interesate s-au centrat in principal in jurul interpretarii si a punerii in aplicare a regulamentului, mai degraba decat asupra regulamentului in sine. Unele parti interesate, de exemplu, au criticat aplicarea exagerata a principiului precautiei, ceea ce a insemnat o debalansare a raportului dintre beneficiile pentru utilizatori si eventuale probleme legate de folosirea respectivelor produse alimentare. Ea a mai spus ca au existat comentarii cu privire la relatia dintre managerii de risc si evaluatori. “Trebuie sa spun ca EFSA a atras atentia in aceasta privinta , ” le-a explicat Nikolakopoulou membrilor comisiei NDA.
Raportul Comisiei este a asteptat a fi gata pana la sfarsitul anului.

Problema botanica
Exista aproximativ 2000 cereri de aprobare a unor mentiuni de sanatate ce pot fi publicate pe etichete cu privire la utilizarea unor extracte din plante in asteptare, 500 dintre acestea primind insa un aviz negativ din partea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA).
EFSA solicita realizarea unor studii umane pentru a dovedi eficacitatea unor produse, in imbunatatirea starii de sanatate, dar majoritatea dosarelor cu cereri de aprobare a unor mentiuni de sanatate ce pot fi publicate pe etichete cu privire la utilizarea unor extracte din plante se bazeaza pe dovezi oferite de “utilizarea traditionala”. Acest tip de probe este permis in conformitate cu legile pentru medicamente, printr-o procedura de inregistrare simplificata.
Cu toate acestea, in conformitate cu normele actuale ale UE, este posibil ca statele membre sa clasifice un produs ca aliment sau ca medicament de la caz la caz, in functie de prezentarea sa si efectul pretins. Acest lucru a dus la confuzie si la neconcordante intre tari.

Platforma REFIT
Ca urmare a deciziei din 19 mai 2015, Comisia Europeana a lansat platforma REFIT pentru a purta un dialog permanent cu statele membre si cu partile interesate, in vederea imbunatatirii legislatiei UE. Platforma face parte din REFIT, programul Comisiei Europene privind o reglementare adecvata si functionala.

Care sunt obiectivele platformei?
Principalul obiectiv al platformei REFIT este sa sprijine simplificarea legislatiei UE si reducerea sarcinilor administrative, in beneficiul societatii civile, al intreprinderilor si al autoritatilor publice. In actiunile sale, platforma respecta principiile subsidiaritatii si proportionalitatii.

Cine sunt membrii platformei?
Platforma REFIT reuneste experti la nivel inalt din mediul de afaceri, din societatea civila, din randul partenerilor sociali, din cadrul Comitetului Economic si Social European si al Comitetului Regiunilor, precum si din statele membre. Ea este prezidata de prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans.

Cum este structurata platforma?
Platforma REFIT este formata din doua grupuri permanente, care se reunesc atat in mod independent, cat si in sesiuni plenare.
Grupul guvernelor este alcatuit din cate un reprezentant din partea fiecarui stat membru.
Grupul partilor interesate este format din reprezentanti ai intreprinderilor, ai partenerilor sociali si ai societatii civile, ai Comitetului Economic si Social European si ai Comitetului Regiunilor. Membrii acestui grup al platformei au fost numiti prin decizia din 16 decembrie 2015pdf Traducerile linkului anterior si anexapdf Traducerile linkului anterior la aceasta.

Cum isi desfasoara activitatea platforma?
Platforma REFIT se reuneste periodic, in sedinte separate sau plenare.
Activitatea desfasurata de membrii sai tine cont de sugestiile cu privire la reducerea sarcinii administrative si de reglementare pe care partile interesate le-au transmis cu ajutorul formularului on-line Reducerea poverii administrative, accesibil publicului.
Platforma discuta pe marginea acestor sugestii si transmite observatii si recomandari Comisiei.
Comisia analizeaza sugestiile in lumina observatiilor si recomandarilor formulate de membrii platformei si explica ce intentioneaza sa faca mai departe.