Camioanele cu fructe si legume care intra in tara, controlate la frontiere

0
557

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a cerut Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sa demareze controale la frontiere in cazul camioanelor cu fructe si legume care intra in Romania, nu doar pe partea de reziduuri, ci si pe cea de produse chimice, pentru ca “trebuie sa facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul si producatorul roman”.

Stim cu totii ca sunt mari probleme cu ceea ce patrunde in tara pe fructe si legume, la preturi mici, si care nu raspund cerintelor. Am avut discutii cu producatorii si cu Autoritatea Veterinara si este cert ca trebuie sa facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul si producatorul roman. In acest sens, am dispus la ANSVSA, pentru ca am in coordonare ANSVSA, sa declanseze controalele la frontiera.

Prima reactie a fost ca o astfel de analiza, dupa ce se preleveaza, dureaza 20 de zile. Am zis ca este probabil o gluma, pentru ca in 20 de zile camioanele s-au descarcat, marfa a fost vanduta si populatia a fost deja afectata de aceste produse nesanatoase. Ulterior, au revenit si au spus ca o sa accelereze acest proces”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, adaugand ca raspunsul in cazul unei probe nu ar trebui sa dureze mai mult de doua zile.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a mentionat ca efectuarea acestei activitati presupune respectarea normelor europene, care spun ca un control la frontiera se realizeaza intr-un anumit procentaj, pe baza de analize de risc si ori de cate ori este nevoie, si mai ales cand sunt informatii care arata faptul ca s-ar putea sa existe un risc chiar şi pentru transporturile care vin din spatiul comunitar, nu doar din tarile terte.

Controalele efectuate la frontiere vor viza si produsele chimice, pesticide si insecticide din legume si fructe, nu doar partea de reziduuri, insa potrivit normelor europene in vigoare, controalele la vama sunt effectuate aleatoriu, iar procentajul nu trebuie sa depaseasca 5% din totalul produselor care patrund in tara.