Raport CE: Expansiunea pietei lactatelor va incetini in următorul deceniu

Un raport al Comisiei Europene arată că piata mondială a produselor lactate va creste cu o rată anuală de 2,4% in intervalul 2015-2025.

0
1049

Rata anuală de crestere de 2,4% prognozată de Comisia Europeană pentru următorul deceniu pentru piata mondială a produselor lactate este inferioara celei inregistrate in perioada 2005-2015; astfel, daca anterior piata crestea cu un volum de 1,9 milioane de tone anual, in urmatorii 10 ani, expansiunea pietei se va face cu doar 1,4 milioane tone anual.produse_lactate

Raportul Comisiei Europene, publicat in decembrie 2015 si intitulat ”Perspective ale pietelor si veniturilor agricole in UE, intre 2015-2025”, trateaza posibila evolutie inregistrata in urmatorul deceniu, de o serie de piete din UE specializate in tranzactionarea de produse agricole si alimentare.

Tranzactiile comerciale internationale vor ramane la un nivel scazut si in urmatorul deceniu, in conditiile in care doar 7,5% din productia mondiala de lactate va fi comericializata pe piata internationala in 2025. Aceasta inseamna ca exista riscul aparitiei “pe termen scurt a unor dezechilibre care vor afecta puternic preturile de pe piata lactatelor,” se precizeaza in raportul CE.

 

Modificari de pret

Scaderea preturilor produse lactate, ca urmare a embargoului rusesc si a scaderii cererii pietei chineze a fost contracarata de evolutiile inregistrate in restul lumii. Cererea este in continua crestere multumita maririi populatiei si adoptarii de catre consumatori a unei diete mai bogate in produse lactate. Desi un ritm de crestere mediu anual al cererii de 1,9% este mai mic decat cel inregistrat in ultimul deceniu, cand acesta s-a situat la 2,1% in medie, este de asteptat sa asigure o crestere a livrarilor de lapte de aproximativ 1% pe an, pana la un nivel de 164 milioane tone in 2025. Aceasta inseamna ca va fi inregistrat un surplus de 16,1 milioane tone de lapte produse in fiecare an, in comparatie cu 14,5 milioane tone in fiecare an, intre 2005 si 2014.
Preturile la lapte pe piata internationala sunt de asteptat, in aceste conditii sa revina la un nivel moderat pe termen scurt, se arata in raport, pentru ca in ultimii cinci ani ai perioadei de prognoza (2020-2025) sa creasca chiar mai mult, la o medie de 360 € pe tona (aproximativ 392 $ USD).
Chiar si in conditiile in care va exista o diminuare a ritmului de crestere a pietei chineze de lactate, tara va continua sa fie principalul importator de produse lactate din lume, cu o cota de 22% din comertul mondial de lactate, se precizeaza in raportul CE.

Ponderea exporturilor UE in exporturile globale va creste

muncitor_fabrica_lapte
worker on a modern milk factory

Existenta unui important potential de crestere pentru UE, in ceea ce priveste productia de lactate inseamna si ca exista “un potential considerabil” de crestere a ponderii exporturilor sale in totalul exporturilor mondiale, potrivit raportului CE. Concurentul principal al UE pe piata mondiala a lactatelor, Noua Zeelanda, este limitata in posibilitatea maririi propriilor exporturi dde lactate de lipsa resurselor naturale necesare productiei. Exporturile de lapte praf ale UE ar putea inregistra chiar un trend ascendent mai accentuat, decat restul exporturilor de lactate, in conditiile in care, jumatate din productia suplimentara de lapte ar putea fi utilizata in acest fel, in vreme ce productiei de branzeturi ii vor fi alocate doar 30% din cantitatea suplimentara de lapte.

“Dintre principalii exportatori mondiali, UE este de asteptat sa inregistreze cea mai mare crestere a productiei si a exporturilor”, conchid autorii raportului.

Productia UE nu mai este constransa de cote si capacitatea de productie este semnificativa, avand in vedere foarte bunele conditii agricole si climatice pentru productia de lapte, capacitatea de prelucrare de mare, o mare varietate de produse si un potential semnificativ de crestere a randamentului.

Pe de alta parte, in urmatorul deceniu, productia de lactate a Noii Zeelande va avea un ritm anual de crestere mult mai scazut – o crestere anuala de doar 1,7% – comparativ cu 5,2% crestere anuala in perioada 2005-2015. Tara va ramane cel mai mare exportator de lactate al lumii, cu o cota de 31% din comertul mondial, dar UE isi va consolida pozitia pe piata, urcand pana la o pondere de 28% din comertul mondial, pana in 2025.”

 

Productia de branza va creste cu mai mult de 1 milion de tone
Cantitatea mai mare de lapte disponibil inseamna o productie mai mare de branza si unt, productie suplimentara care, conform raportului CE, va fi de 1,15 milioane tone de branza, in urmatorul deceniu, ajungandu-se astfel la un volum de 11,2 milioane tone de branza pe an, pana in 2025. Succesul principal inregistrat de vanzarile de branzeturi va veni de pe piata interna, conform datelor cuprinse in raportul CE, in conditiile in care din ce in ce mai multi europeni si persoane din intreaga lume vor utiliza branza in sandwich-uri, pizza si alte produse alimentare.

“Exporturile de branzeturi au fost afectate in mod clar prin introducerea embargoului rus, avand in vedere ca Rusia a fost principalul client al UE pentru respectivele exporturi, contabilizand peste 30% din totalul acestora,” explicau autorii raportului. “Cu toate acestea, comerciantii din UE au fost foarte eficienti in redirectionarea intr-o proportie semnificativa a exporturilor lor catre alte destinatii (in special catre SUA, Japonia si Coreea de Sud), astfel ca, in 2015 exporturile de branzeturi se asteapta sa ajunga la un volum de aproape 700.000 de tone, cu doar 13% sub nivelul anului 2013.”
In ultimul deceniu in UE-15, consumul de branza pe cap de locuitor a crescut cu 1 kg, pentru a ajunge la 19,8 kg. Raportul CE anticipeaza o crestere in continuare cu 0,8 kg a consumului de branza pe cap de locuitor, in urmatorul deceniu.