Controlul tomatelor. Câte probe prezentau reziduuri de pesticide

0
184

Pe parcursul anului 2019, în Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale din București, au fost analizate 419 probe de tomate, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Dintre acestea, 412 probe tomate făceau parte din cadrul Programului guvernamental de sprijin pentru tomate în spații protejate.

Analizele au relevat că, în 227 de probe, reprezentând 54%, nu au fost găsite reziduuri de pesticide, iar în 192 probe (46%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 396 din 2005. Într-o singură probă de tomate s-au identificat reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise, aceste tomate fiind retrase de la comercializare și luându-se toate măsurile prevăzute de legislație.

Rezultatul analizelor efectuate în laboratorul din Mureș

În cadrul Laboratorului Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale Mureș, în anul 2019, au fost analizate 256 probe de tomate, din care în 175 probe (68,36%) nu au fost găsite reziduuri de pesticide, iar în 81 probe (31,64%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite și nu au prezentat niciun risc pentru sănătatea consumatorilor.

tomate1Anul acesta, beneficiarii programului de susținere a tomatelor în spații protejate sunt obligați să depună la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi și verificat de Oficiul Fitosanitar Județean din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare.

Autoritatea Națională Fitosanitară se va implica prin acțiuni de instruire cu privire la respectarea modului de utilizare a produselor de protecție a plantelor în tratamentele fitosanitare, va verifica registrele de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor și va monitoriza în continuare reziduurile de pesticide din legume, fructe și cereale.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Laboratoarele pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ale Autorității Naționale Fitosanitare, monitorizează anual reziduurile de pesticide din fructe, legume și cereale provenite din producția internă.