Culturile DelvoGuard DSM reduc risipa de produse lactate

0
296

Royal DSM N.V. și-a extins gama de soluții de protecție a produselor alimentare naturale cu lansarea unei noi game de culturi de protecție care măresc perioada de valabilitate a produselor lactate, cum ar fi iaurtul, smântâna și brânza de vaci.

DSM spune că noile culturi DelvoGuard combat în mod eficient dezvoltarea mucegaiului și a drojdiei și se adresează acelor producătorii care caută soluții fără E-uri, pentru a-și crește termenul de valabilitate al produselor lor și a-și reduce pierderile legate de expirarea acestuia. Noile culturi se bazează pe tulpinile de ”Lactobacillus rhamnosus” și ”Lactobacillus sakei”. Pornind de la principiile tradiționale de fermentație, cercetătorii DSM au dezvoltat o soluție pentru a furniza efecte sinergice împotriva apariției drojdiei și mucegaiului, în două moduri: prin producerea de compuși inhibitori și prin excludere competitivă.

Perioadă de valabilitate extinsă: avantaje

Un interval mai mare de timp în care produsul poate fi consumat în siguranță  permite producătorilor să se extindă pe piețele lor geografice și să dezvolte concepte inovatoare de produse, fără a exista problema alterării fungice a acestora.

„Ceea ce am constatat în urma testelor noastre, care au avut în vedere o gamă largă de contaminanți întâlniți în mod obișnuit în industria produselor lactate, este faptul că DelvoGuard a putut prelungi cu zile sau chiar săptămâni perioada de valabilitate a produselor, interval de timp câștigat variind de la șapte zile la mai mult de 40 de zile în plus,“ explica purtătorul de cuvânt al DSM.

„Aceste teste sunt totuși orientative, durata efectivă de prelungire a perioadei de valabilitate a produsului trebuind să fie întotdeauna testată în funcție de specificul situației. “

DSM spune că, culturile sunt aplicabile în cazul multor produse lactate.

„Deși obiectivul nostru principal legat de lansarea acestui produs a vizat prelungirea perioadei de valabilitate a produselor lactate fermentate proaspete, DelvoGuard are potențial de a proteja o gamă largă de produse lactate,“ arăta purtătorul de cuvânt al DSM.

„Am efectuat o mulțime de teste pentru iaurt și smântână și de asemenea, am putut constata, alături de clienții noștri, că DelvoGuard poate prelungi în mod semnificativ durata de viață a unor produse ce includ tipuri de brânză ce merg de la brânza continentală, la o Burrata (un tip de brânză mozzarella).”

„Deoarece lucrăm cu o soluție complet naturală, particularitățile matricei alimentare a produsului lactat precum procesul de fabricație,  timpul de fermentație sau aplicarea unor procese termice, pot influența eficacitatea DelvoGuard într-o anumită situație.“

Etichetare

Culturile DelvoGuard sunt considerate ingrediente alimentare și sunt menționate pe etichetă, în același mod ca și culturile starter. DSM explica faptul că în cele mai multe cazuri, pe etichetă ar putea fi trecută doar sintagma „culturi“ (culturi lactice), deși unii clienți ar putea alege să declara numele real tulpinei utilizate.

Jumătate din lactate ajung deșeuri alimentare

Gregory Kesel, director de business pentru culturi, la DSM Food Specialties, a declarat că studiile au arătat că după momentul achiziției o pondere considerabilă din alimentele pe bază de lapte ajung deșeuri alimentare; în piețele dezvoltate, cum ar fi America de Nord și Europa, această pondere este de peste 50% dintre toate deșeurile alimentare de produse lactate.

„Aceste culturi permit companiilor de industria laptelui să se asigure că produsele lor rămâne în stare perfectă pentru zile sau chiar săptămâni, ajutându-le astfel să-și construiască o bună reputație în piață, dar și să își crească vânzările,“ declara Kesel. El a adăugat, că, de asemenea, noile culturi îi ajută pe consumatori să reducă volumul de alimente aruncate la gunoi, din cauză că se stricau.