De ce a fost afectată piața zahărului, cacao și fructelor cu coajă lemnoasă

0
67

Ingredientele de bază din industria de cofetărie din Europa, cum ar fi trestia de zahăr, alunele și migdalele, sunt vulnerabile la deficitul de apă pe termen scurt, potrivit unui raport finanțat de UE, transmite Food Navigator.

Studiul intitulat „Dependențele economiei europene, de alte părți ale lumii în ceea ce privește resursele de apă” (găsiți documentul aici) a fost realizat ca parte a proiectului IMPREX – Îmbunătățirea Predicțiilor și Managementul Extremelor Hidrologice finanțat de UE. Acesta a măsurat disponibilitatea apei în țările din care UE importă mărfuri agricole, dar și consumul comunitar al fiecărei mărfuri. Raportul se așteaptă ca zahărul din trestia de zahăr, migdalele și fisticul să fie vulnerabile în viitorul apropiat din cauza actualelor deficite de apă. Disponibilul mai scăzut de apă nu afectează cacao și cafeaua, dar schimbările climatice pe termen mai lung pot schimba modelele de precipitații și „paternurile” meteorologice din țările de origine, fapt care poate dăuna în final acestor culturi.

„Ei nu văd cât de vulnerabili sunt”

Ertug Ercin, director de proiect al Water Footprint Network (Rețeaua Amprenta Apelor) și co-autor al raportului, a declarat pentru ConfectioneryNews că deficitul de apă a fost „subevaluat” de industria de cofetărie din Europa. Multinaționalele sunt conștiente de faptul că pot apărea probleme legate de deficitul de apă, dar nu văd cât de vulnerabile sunt în cazul unei secete sau al schimbărilor climatice … și efectul devastator pe care aceasta îl are pentru producția lor.

„Aceasta este o problemă importantă… Situația actuală și viitoare legată de secetă poate afecta afacerile, inclusiv printr-o creștere a prețurilor materiilor prime.”

A adăugat că unele produse agricole cresc numai în anumite țări sau în anumite zone, ceea ce face dificilă obținerea lor în altă parte. Dacă ploile nu vor mai cădea acolo, așa cum au făcut-o până acum există două soluții: fie irigarea culturilor, fie găsirea altor locații favorabile.

„De exemplu, pentru cacao, dacă vă uitați la industria de ciocolată, există doar anumite regiuni în care este cultivată. Nu aveți multe opțiuni – nu puteți merge în Olanda sau Germania”, a spus el.

Sistemele de irigare nu sunt utilizate pe scară largă în producția de cacao. În jur de 95% din producția de cacao este cultivată de fermierii mici pe terenuri mici de unul până la trei hectare, în mod obișnuit de către fermierii din Africa de Vest care trăiesc adesea în sărăcie. Ercin a afirmat că, cofetarii ar putea compensa costurile de producție mai mari prin creșteri de prețuri, creșteri care ar putea merge atât de sus, cât de mult vor permite comercianții cu amănuntul și consumatorii.

„[Companiile] își dau seama că există un risc cu privire la schimbările climatice, din perspectiva încălzirii globale. Ei subestimează problemele legate de apă”, a spus dr. Ercin. „Când există o lipsă de apă, concurența pentru apă crește, iar deficitul crește”, a spus el , adăugând că aceasta va duce, în cele din urmă, la creșterea prețurilor materiilor prime.

Migdalele – extrem de vulnerabile

Migdalele se preconizează că vor fi cele mai afectate cu 91% din migdalele consumate de UE, clasificate drept „extrem de vulnerabile”, conform raportului. Aproape tot consumul de migdale din UE este importat din India și Pakistan, zone unde se înregistrează un deficit mare de apă, adaugă el. Aproximativ 56% dintre importurile de trestie de zahăr din UE sunt vulnerabile, se spune în raport.

Potrivit dr. Ercin, majoritatea întreprinderilor din UE vor opta pentru zahăr din sfeclă, de origine locală. Cu toate acestea, a afirmat că odată ce va scădea oferta de trestie de zahăr din afara UE, de exemplu în India, va crește cererea de zahăr din sfeclă din UE, cauzând o creștere a prețurilor.

Seceta deja dăunează producției de alune în Turcia.

„Anul viitor, industria ciocolatei va suferi și prețurile vor fi afectate, în cazul în care produc ciocolată de alune”, a spus autorul raportului.

Cacaua vulnerabilă în cazul schimbării modelului precipitațiilor

Scăderea actuală a disponibilului de apă generează riscuri imediate pentru aceste culturi. Totuși, orice modificare viitoare a modelelor de precipitații, cauzată de schimbările climatice ar putea avea impact asupra altor culturi, cum ar fi cacaua, scrie studiul. În prezent culturile de cacao nu sunt vulnerabile.

„Dar modelele de precipitații se vor schimba, iar zonele [cum ar fi Africa de Vest] pot fi afectate negativ … asta este îngrijorarea de acolo. Acestea sunt mărfurile care cresc în mare parte prin precipitații”, a spus el.

America de Sud – în special Ecuador, Peru și Bolivia – sunt țările cultivatoare de cacao mai vulnerabile o, potrivit raportului.

Ce pot face companiile?

Dr. Ercin a sugerat companiilor elaborarea de hărți în care să fie puse în evidență evoluția deficitului de apă și a secetei, precum și evaluarea modului în care acestea le pot afecta cel mai mult afacerea, pentru a putea adopta cele mai potrivite măsuri de adaptare, cum ar fi creșterea productivității apei. O analiză realizată de Centrul Internațional pentru Agricultura Tropicală (CIAT) estimează o reducere cu 57% a zonelor de climă de înaltă calitate, în cazul Côte D’Iviore, liderul mondial în topul țărilor producătoare de cacao, până în 2050. Autorii raportului au cerut companiilor să adopte o abordare holistică, prin care să privească în viitor pentru a-și defini regiunile de unde își vor obține materiile prime agricole.

„De cele mai multe ori se uită la [aprovizionarea lor directă], ceea ce nu este suficient, deoarece trebuie avută în vedere situația întregii resurse de apă din zonă pentru că, în cele din urmă, dacă ceva nu merge bine, le va afecta”, a spus Dr. Ercin.

El a sfătuit companiile să sprijine regiunile vulnerabile, prin extinderea de bune practici agricole, infrastructuri si sisteme de irigare. Cel mai important lucru este să întărești capacitatea cultivatorilor la fiecare nivel, de a face față acestor schimbări, a spus el.

Raportul a reprezentat prima fază a proiectului Network Footprint Network. Acesta va explora în continuare modul în care schimbările climatice și extremele meteorologice pot schimba nivelele de vulnerabilitate ale diferitelor sectoare economice din UE și va evalua consecințele economice.