Dioxidul de titan – suspiciunile se acumulează

0
2216

Dioxid de titan (E 171) este un colorant alimentar alb, foarte prezent în dulciuri, produse din ciocolată, biscuiți, gumă de mestecat … Un studiu al INRA a arătat efectele negative asupra colonului la animale. Rezultatele nu pot fi transpuse în mod direct la om, dar consolidează suspiciunile cu privire la impactul acestuia asupra sănătății.

Dioxidul de titan (E 171) este un colorant alimentar alb, foarte prezent în dulciuri, produse din ciocolată, biscuiți, gumă de mestecat, suplimente alimentare precum și în pastele de dinți. Pigmentul, folosit în prelucrarea produselor alimentare nu face obiectul etichetării sub sigla de “nanomaterial”, deoarece acesta este compus din mai puțin de 50% nanoparticule.

În 2010, acest compus a fost clasificat de către Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului (CIRC) ca fiind un posibil cancerigen uman, prin inhalare. Conform monografiei, studiile au permis să se valideze carcinogenitatea asupra animalelor, dar nu și la om.

La nivel european, EFSA a reafirmat în septembrie 2016 că dioxidul de titan nu reprezintă o problemă de sănătate prin ingestie orală pentru consumatori, în stadiul actual al cunoștințelor.  Cu toate acestea, Agenția Europeană a subliniat lipsa de date pentru a stabili o doză zilnică acceptabilă și a defini efectele acestui colorant asupra sistemului de reproducere.

dioxid_de_titan2Totuși, un nou studiu publicat în Scientific Reports ar putea face schimba situația. O echipă de la INRA, ANSES, CEA-Grenoble-Alpes University, Soleil Synchrotron și Institutul de Știință și Tehnologie din Luxemburg a arătat că ingestia de dioxid de titan are efecte nocive la animale. Cercetatorii au administrat 10 mg per kilogram de greutate corporală pe zi a acestui compus la șobolani, o doză apropiată de expunerea prin alimentele destinate consumului uman. Ei au descoperit că dioxidul de titan este absorbit prin intestin și trece în sange și în ficat. Ei au observat că acest colorant modifică răspunsul imun intestinal și poate duce la stadii timpurii ale carcinogenezei de colon. Autorii fac clar mențiunea că rezultatele nu fac posibilă extrapolarea acestor descoperiri la om si la stadii mai avansate ale patologiei.

Cu toate acestea, acest tip de rezultate pe animale au determinat CIRC de a clasifica dioxidul de titan ca fiind un agent cancerigen probabil, prin inhalare.

Decizia guvernamentală

dioxid_de_titan3După comunicarea reazultatelor studiului de către INRA, guvernul francez a mandatat ANSES pentru a evalua riscul pentru consumatori. Prin urmare, studiul se va adăuga celor lansate la sfârșitul anului 2016, cu privire la impactul potențial al nanomaterialelor în produsele alimentare. Un apel pentru candidaturi ale unor experți științifici pentru acest grup de lucru a fost în curs de desfășurare, până la 28 februarie 2017. Rezultatele sunt așteptate până la sfârșitul lui martie.

În același timp industria își asumă responsabilitatea.

De exemplu, Verquin Confiseur, care comercializează “Burnt Heads”, a declarat că a retras pigmentul din compoziția dulciurilor sale, în decembrie 2016. Pentru cei care doresc să înlocuiască acest colorant, furnizorii de ingrediente oferă alternative, cum ar fi carbonatul de calciu, amidonul de orez sau o serie de amestecuri mai mult sau mai puțin complexe pentru drageificare.