EFSA a aprobat folosirea taumatin –ului in mai multe aplicatii alimentare

0
557

În urma avizului științific favorabil din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), procesatorii vor avea în curând posibilitatea de a utiliza îndulcitorul natural din proteine taumatin, într-o gamă mai largă de aplicații.

Decizia, publicată în 12 noiembrie, sprijină extinderea categoriilor în care taumatin poate fi folosit pentru diferite arome alimentare, înlocuitori de sare, supe, sosuri și gustări, cereale pentru micul dejun, gemuri și jeleuri, suplimente alimentare și băuturi alcoolice. Evaluatorul de risc și-a dat, de asemenea, ștampila de aprobare pentru o creștere a nivelului maxim de la 0,5 mg per litru la 5 mg per litru în băuturile aromatizate.

Cererea pentru a extinde utilizării taumatin -lui în aceste categorii a fost depusă de către firma franceză de ingrediente Naturex, care produce extractul natural de fructe sub marca Talin.

JELEURI

Explicând de ce Naturex a ales să se concentreze pe aceste categorii speciale în cererea depusă, managerul companiei pe divizia alimente și băuturi, Amandine de Sanit, a declarat: “Am vizat aplicații în care Talin este eficient și oferă beneficii. Creșterea nivelului maxim de utilizare la 5 mg per litru în băuturi va ajuta cu siguranta producătorii de băuturi pentru a depăși unele probleme legate de formula alimentară. “

Ea a descris capacitatea de a folosi taumatin în suplimentele alimentare, atât în formă solidă cât și lichidă- și nu numai în siropuri și alimente de mestecat, cum este cazul în prezent.
“Mă gândesc, în special, la tabletele efervescente, bastoane diluabile în care Talin poate masca gustul de după sau gustul amar”, a spus ea, adăugând faptul că taumatin –ul poate fi folosit ca aditiv alimentar cee ace ar duce la noi oportunități pentru industria aromelor, care este mereu în căutarea unor noi gusturi naturale.

Ca un indulcitor natural care este capabil de a masca gustul amar al steviei, taumatin este adesea folosit în acest context alimentar. Cu toate acestea, de Santi a ținut să sublinieze că potențialul Talin este mult mai extins decât acela de a masca gustul amar în alimentele îndulcite cu stevia.

“Talin poate îmbunătăți gustul nu numai de stevia, ci și al multor alți îndulcitori. Mai mult decât atât, Talin este de asemenea foarte eficient ca substituent al sării, motiv pentru care a fost depusă o extindere a utilizării în acest domeniu. La aplicarea Talin-ului în supe, sosuri și gustări, poate crește, de asemenea percepția aromei și, astfel, să permită reducerea conținutului de sare “, a adăugat aceasta.