Hall Wines: Facand vin cu instrumentele secolului 21

0
474

Vinificatorul Hall Wines nu face vin dupa vechile metode, ci foloseste tehnologia pentru a gasi cei mai buni struguri prin intermediul unui sortator optic de imagine, pentru a produce vinul Hall care se spune ca este cel mai bun din California.

Intr-o vizita recenta la Napa, reporterii USA Today s-au oprit la Steve Leveque, directorul Hall Wines pentru a avea o scurta discutie despre inovare in domeniul productiei de vin din California.

USA Today: Cum folositi tehnologia pentru a face un vin mai bun?

Leveque: Sortarea optica este o noua tehnologie pentru industria vinului. Ea imi permite sa aduc in vasele de fermentatie in mod indiviidual boabe de strugure, perfect coapte.

USA Today: Cum functioneaza?

Leveque: Voi alimenta linia de sortare cu boabele de strugure pe care le consider a fi perfecte, voi face apoi o fotografie digitala si ulterior voi respinge fructele pe care nu le consider potrivite din punct de vedere calitativ. Voi lua doua-trei sute de boabe de strugure perfecte, le voi introduce in sortator, si acela va fi standardul de respingere sau de acceptare. Ele trec prin sortator, se face o fotografie, iar in cazul in care boabele nu corespund, un flux puternic de aer va veni si va elimina fructele necorespunzatoare. In trecut, foloseam munca umana pentru a realiza aceasta sortatre. Inainte de a achizitiona echipamentul, am estimat ca ar fi nevoie de aproximativ 70 de oameni care sa faca munca unui sortator optic. Dar chiar si daca as folosi 70 de persoane pentru sortare, calitatea sortarii nu ar egala-o pe cea facuta de sortator. Rezulta, prin urmare o mare economie de munca, iar pe de alta parte, ca vinificator, eu trebuie sa fiu sigur ca numai strugurii perfecti merg in rezervoarele de fermentare.

USA Today: Cat de radicala este ideea de a folosi tehnologia pentru vin?

Leveque: Este o metoda noua pentru industria vinului. In Napa Valley, exista doar o mana de vinificatori, – aproximativ 5% dintre noi – care utilizeaza acest procedeu. Dar eu cred ca in anii urmatori metoda se va raspandi printre producatorii californieni de vinuri.

USA Today: Care sunt costurile necesare achizitionarii tehnologiei?

Leveque: Aproximativ 200.000 $ pentru tot echipamentul de sortare. Dar cand raportezi acest cost la alte echipamente de vinificatie vei constata ca acest utilaj nu este unul dintre cele mai scumpe: rezervoarele sunt mai scumpe, sistemele de incalzire si de racire sunt mai scumpe. Achizitionarea unui astfel de echipament, in aceste conditii, nu este decat o chestiune de prioritate. Doresti sa creezi vinuri de cea mai buna calitate? Daca da, va fi necesar sa investesti in tehnologie. Tehnologia ne va permite sa facem vinuri mai bune.”

USA Today: Ce altceva faci cu tehnologia?

Leveque: Gravitatia este din ce in ce importanta atunci cand faci un vin de foarte buna calitate. Cu ani in urma, nu existau pe piata pompe potrivite utilizarii in procesul de vinificatie. Pentru a prelucra strugurii la cel mai inalt nivel, mustul trebuia sa curga intotdeauna in jos, unde vinul se facea si era pus in butoaie la nivelul inferior al instalatiei de vinificatie.vin_1

Dar acum, prin utilizarea tehnicilor care se lupta cu  gravitatia, nu vor mai fi folosite pompe, fiecare bob de strugure este intact, situatie diferita de cea in care erau utilizate pompe, unde bobul putea sa fie tocat. Acest lucru, al mentinerii integritatii strugurelui, este foarte important, mai ales pentru vinurile rosii. Pentru vinurile produse de noi este important sa se mentina integritatea strugurilor, asa ca folosim un ascensor pentru a directiona toate fructele spre locul potrivit din procesul tehnologic (in cazul nostru spre sortatorul optic). Acest lucru imi ofera posibilitatea de a face vin intr-un mod foarte detaliat si precis.