Ingredion considera ca texturizantii vor face jocurile in domeniul inovatiei alimentare

0
30

Ingredion raspunde la rolul din ce in ce mai mare pe care il joaca textura in dezvoltarea de produse, prin acordarea unei atentii din ce in ce mai mari asupra dezvoltarii activitatii proprii de fabricare a amidonului.

Ingredion – companie cu sediul central in SUA – a plasat activitatea de productie a ingredientelor specializate “in centrul” strategiei sale, pe baza tendintelor consumatorilor si a evolutiei tehnologiei. Firma americana considera, de asemenea, ca texturizantii sunt o parte “importanta si din ce in ce mai influenta” a productiei de alimente. Conform datelor citate de firma la cea mai recenta intalnire cu investitorii sai, vanzarile globale de ingrediente contabilizeaza 150 miliarde dolari, iar din aceasta valoare 40 miliarde de dolari revine pietei texturizantilor.

Cererea pe aceasta piata este sustinuta de o crestere pe ambalaje a numarului de mentiuni legate de textura, evolutie ce s-a concretizat intr-o expansiune cu 79% a domeniului intre 2011 si 2016, ceea ce se traduce printr-o rata anuala de crestere compusa de 12%. In consecinta, conform CEO Ingredion James Zallie, firma si-a concentrat atentia pe “anumite tipuri amidon” despre care crede ca vor sustine cresterea vanzarilor companiei in 2018, pe piata de gen. Intrucât multe produse sunt reformulate, Zallie considera ca este “foarte important sa construim acea textura initiala cunoscuta si acceptata de consumatori”.

“Focusul nostru asupra amidonului specializat… este centrat pe o diversitate a portofoliului pe care il avem. Deci, oferim diferite tipuri de amidon – cum ar fi de tapioca, de porumb, de cartofi, de orez si variatii ale acestora”, a explicat Zallie in timpul unei convorbiri cu analistii pietei.

Grupul se asteapta ca inovatia din domeniul etichetei curate sa sprijine dezvoltarea companiei.

“Continuam sa extindem functionalitatile pentru aceste produse … Sub umbrela etichetei curate, programul nostru legat de texturizantii din amidon … este o frumoasa poveste de suuces”.

Achizitiile de companii i-au permis Ingredion sa isi dezvolte prezenta in spatiul pietei amidonului. “Din punctul nostru de vedere, amidonul din cartofi, produs pe care l-am inclus in oferta noastra prin achizitia Penford Corporation, cu cativa ani in urma, continua sa performeze bine, deoarece ofera diferite functionalitati in anumite retete si categorii de produse precum snacksurile, carnea si branza. Si apoi, de asemenea, suntem foarte optimisti in ceea ce priveste perspectivele amidonului din orez, având in vedere si achizitia noastra din august 2016 din Banglen, Thailanda a afacerii Sun Flour Industry Co, Ltd. cu acest produs. De la an la an anticipam o crestere foarte sanatoasa pentru portofoliul nostru de ingrediente obtinute din orez, si nu doar in zona Asia Pacific, ci si in EMEA si in America de Nord”.

Avansul vanzarilor specializate
Vanzarile de ingrediente specializate reprezinta in prezent 28% din afacerea lui Ingredion. – ”Compania vede insa o crestere a ponderii acestui segment la 35-40% in urmatorii cinci ani”, a dezvaluit Zallie.

Brett Hundley, analist la Vertical Group se asteapta ca mediul competitiv si presiunile legate de costuri sa incurajeze cresterea in segmentul ingredientelor specializate – si potentiale achizitii – realizandu-se astfel si o mai mare concentrare a sectorului in anul urmator.

“Marjele de baza sunt stabile, dar ele sunt din ce in ce mai greu urcat fata de nivelele actuale. Avand in vedere tendintele inflationiste si cresterea concurentei, performanta pe segmentul ingredientelor specializate si M & A devin din ce in ce mai importante, in opinia noastra “, a spus Hundley.

Ingredion, care a raportat o crestere de 2% a vanzarilor pe tot parcursul anului 2017, a atins o cifra de afaceri de 5,8 miliarde de dolari, a explicat ca vanzari mai mari ale ingredientelor specializate imbunatatesc profilul marja de profit.

Cu privire la M & A, Hundley observa ca valoarea firmelor producatoare de ingrediente sunt in prezent ridicate. Totusi, el adauga ca grupul poate sa-si foloseasca bilantul pentru a sprijini investitiile.

De asemenea, Zallie vede potential in dezvoltarea de acorduri de parteneriat pentru a avea acces la noi clienti.

“Modelul nostru de marketing pe plan global si modul in care ne pozitionam fata de clientii nostri ne face sa devenim un partener foarte atractiv si de aceea multe companii vin la noi pentru ca doresc sa-si mobilizeze capabilitatile de marketing de vanzari, la nivelul pe care il avem la nivel global. Suntem foarte deschisi fata de parteneriate, dar trebuie ca atunci când tragem linie sa putem vorbi de crearea de valoare pentru actionari si clienti”.