Pretul laptelui: de la poarta fermei, la raft

0
968

Sectorul laptelui si produselor lactate din Romania sta pe un butoi cu pulbere. Consumul a scazut in ultima perioada, subventiile catre fermieri intarzie nepermis de mult, iar pretul litrului de lapte la fermieri a ajuns la un nivel derizoriu.

In momentul de fata, in medie, un litru de lapte la poarta fermei se vinde cu 80 de bani, iar la raft, consumatorii il cumpara cu 4,5 lei. Unde si de catre cine este inghitita toate diferenta de pret?

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, a explicat cum se construieste pretul litrului de lapte care ajunge la consumatorul final.

“De la poarta fermei se ia laptele , in medie, cu 80 de bani , prin procesare ajunge la 2 lei, apoi procesatorul este obligat sa-l factureze cu 4 lei. Ulterior, hipermarketul isi mai pune 50 de bani . Ne uitam pe site-urile ANAF si vedem ca un lant de magazine are profit intre 1% si 3% , pentru care plateste impozite si taxe pentru statul roman. Restul se refactureaza la sfarsitul lunii la procesator pe diferite servicii, cel mai costisitor dintre acestea este serviciul de audit intern, care se ridica la milioane de euro lunar, bani facuti de personalul din tara de origine. Practic, toti acesti bani care vin de la consumatorii romani ies nefiscalizat din Romania”.

O diferentiere clara intre produsele ce contin numai lapte provenit din Romania si produsele preparate si cu lapte venit de la fermierii de peste hotare este una dintre variantele de ajutor pe care statul il poate oferi acestui sector, sunt de parere liderii crescatorilor de animale din tara noastra.

Sursa: Facebook
Sursa: Facebook

“Exista o campanie in Franta , in care este etichetat laptele de origine si laptele care nu are origine frantuzeasca. In Franta, exista un semn in forma de bulina care este considerat periculos si care este aplicat pe toate produsele lactate care nu provin si nu sunt procesate in Franta”, a comentat presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.

In plus, Emil Dumitru a reiterat si initiativa de organizare pe care o are in sectorul laptelui: “Vrem sa fim intr-un parteneriat si cu procesatorii si cu retailerii, dar vrem sa fim pe pozitii comerciale corecte. Nu se poate ca tot profitul sa se duca intr-un singur sens catre comerciant”.

Un semnal de alarma cu privire la calitatea materiei prime, dar si a produselor de peste hotare, il trage chiar presedintele Asociatiei Fermierilor Utilizatori de Automate de lapte.

Am vizitat numai ferme bio, unde se fabrica produse bio cu arome. Am venit in tara, m-am documentat ce inseamna arome si mi-au spus specialistii ca la baza aromelor stau produsele chimice. Domnul Marian Cioceanu, presedintele BIO Romania, mi-a spus ca este posibil ca austriecii sa ajunga la un nivel atat de ridicat incat sa obtina, prin diverse tehnologii, arome naturale. Dar aromele naturale nu pot sa persiste o perioada foarte lunga, a explicat Cristian Lungu, dupa ce a vizitat mai multe ferme austriece la inceputul acestui an.

Motiv pentru care, in aceste zile, se depun toate eforturile in acest moment pentru a se inchega o Organizatie interprofesionala in sectorul laptelui, intre producatori si procesatori, pentru ca interesele de ambele parti sa fie mult mai bine aparate.