India asteapta hotararea UE cu privire la ridicarea restrictiilor la exporturile sale de legume si fructe

0
373

Exportatorii de produse proaspete din India sunt optimisti cu privire la decizia Uniunii Europene de a ridica interdictia privind importul a cinci marfuri indiene, inainte de sfarsitul anului 2016.

Manoj Barai de la M. K. Exports, un exportator indian de produse proaspete, spera ca reuniunea care a avut loc in septembrie intre India si UE va deschide din nou calea exporturilor catre piata europeana. Cele cinci produse ale caror exporturi catre UE au fost interzise in 2014 au fost, mango, vinetele, plante Taro, tartacuta amara si tartacuta sarpe. UE a ridicat deja interdictia de fructele de mango.

Potrivit lui Manoi, cererea de legume exotice din India a fost in crestere in ultimii trei ani, chiar daca producatorii si exportatorii au trebuit sa suporte costurile mari ale indeplinirii standardelor europene de calitate.

“Din 2012, lucrurile s-au derulat cu mare greutate pentru noi, deoarece exista reglementari foarte stricte cu privire la calitate. Costurile de producere, de ambalare si de transport maritim au crescut in mod considerabil, deoarece acum exista mai multe etape, prin care produsul trebuie sa treaca inainte de a fi livrat in Europa. Guvernul indian a fost,  de asemenea, foarte strict in ceea ce priveste de exporturile. Fiecare transport trebuie sa fie testat cu privire la nivelurile de reziduuri si la alte proprietati inainte de a fi livrat catre Europa “, explica Manoi.

  1. K. Exports livreaza bame, ardei verde, fasole proaspata, mazare verde, ceapa, tartacute si alte produse in Regatul Unit, care este cea mai mare piata europeana a acestora. Unul dintre produsele sale majore pentru piata din Marea Britanie este okra, cu un volum de 3 tone. Alte piete de export importante pentru compania indiana sunt Suedia, Italia, Qatar, Hong Kong si Canada. Primele trei produse exportate in Suedia, ca volum, sunt bamele, ardeiul si tartacuta amara, cererea pentru aceste produse provenind in special de la consumatori de origine asiatica.

“Am exportat in Suedia, timp de doi ani. Piata este in crestere, dar inca nu se compara cu cea din Marea Britanie, unde cererea pentru legumele noastre este mult mai mare. Exportul spre Suedia este mai usor decat in Marea Britanie, deoarece nu exista restrictii dure, dar din nou, piata nu este foarte mare astfel incat volumele noastre sunt inca mici “, explica Manoi.

O alta provocare pentru exportatorii indieni a fsot concurenta Italiei si Spaniei.

“Concurenta neloiala din Italia si Spania, este o problema majora. Noi trebuie sa respectam reguli foarte stricte la vama, in timp ce furnizorii din aceste doua tari sunt exceptati de la aceste norme. In acelasi timp, exista cultivatori indieni activi pe teritoriul italian si spaniol, care utilizeaza aceleasi seminte pe care le folosim si in India si care obtin aceeasi calitate a produselor, dar aceste companii offshore au un mare avantaj in termeni de marketing. Acesta este un dezavantaj major. In timpul iernii, insa, exista mai multe oportunitati pentru noi “, explica Manoi.

M.K. Exports are in vedere Singapore si Malaezia ca noi piete pentru legumele exotice.