Depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la fructele provenite din Turcia

0
656
fructe1
fructe, pesticide, reziduuri

Centralizarile datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autoritatii arata ca, in perioada mentionata, au fost inregistrate depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise si nectarine, provenite din Turcia.

In prima situatie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiza a aratat o depasire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl*. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat ca 171 de kg din acest lot fusesera comercializate. Restul cantitatii de fructe, care a fost gasit in depozitul unitatii, in stare avansata de depreciere, a fost distrus, informeaza ANSVSA intr-un comunicat transmis pe adresa agentiei noastre.

fructe3In ceea ce priveste nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, in cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depasire a limitei maxime admise pentru acelasi fungicid.

In prezent, operatorul economic desfasoara operatiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

In perioada 5 – 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume si fructe provenite din tari terte, din care au fost prelevate 46 de probe. La doua dintre acestea rezultatele analizelor au evidentiat depasiri ale limitei maxime admise (probele prelevate  din lotul de caise si cel de nectarine mentionate), restul probelor având rezultate conforme.

fructe5Verificarile au fost realizate in posturile de inspectie la frontiera si in punctele finale de import si au vizat determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele si legumele provenite din import.

Mentionam ca, atat pentru proba prelevata din lotul de caise, cat si pentru cea prelevata din lotul de nectarine, depasirea limitelor maxime inregistrata nu produce efecte toxice acute in cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sanatatea, in urma unui consum indelungat a unor cantitati mari de produs contaminat, informeaza ANSVSA.

*Kresoxim-metyl este un fungicid utilizat pentru controlul rapanului(scab) si a altor boli fungice pe o gama larga de culturi: sfecla de zahar; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.