Sanctiuni in valoare de 118.000 lei si 110 avertismente in comertul cu legume – fructe

0
24

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca a aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 118.000 lei si un numar de 110 avertismente, cu planuri de remediere in sfera comertului cu legume – fructe, de la inceputul anului si pana in prezent.

Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate pentru lipsa documentelor privind trasabilitatea produselor comercializate, ce nu nominalizeaza tara de origine pe etichete sau pentru lipsa etichetelor la loturile expuse spre comercializare.

Inspectorii autoritatilor de profil verifica permanent respectarea legislatiei specifice urmarind, in special, ca toate cantitatile expuse spre vanzare sa aiba elementele obligatorii din sistemul de etichetare (localitatea in care au fost obtinute, data recoltarii, pretul acestora etc).

Nu exista depasiri de pesticide in probele recoltate
De asemenea, MADR, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) verifica pe tot parcursul anului respectarea normelor prevazute in Programul National de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide la toata gama de produse romanesti aflate atat in retelele de comercializare, cat si pe suprafetele cultivate de legumicultori sau pomicultori.

Pana la aceasta data, au fost prelevate de catre inspectorii fitosanitari 2080 probe si au fost analizate in laboratorul autorizat si acreditat al ANF un numar de 2053 probe, iar inca 27 de probe se afla in lucru.

In urma analizelor de laborator nu au fost depistate depasiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol.