Tehnologia prelungeste durata de viata

0
320

Testele legate de o noua tehnologie care sa poata prelungi perioada de valabilitate a produselor proaspete s-au dovedit a fi un succes, conform cercetatorilor de la Universitatea din Vest din Anglia (UWE Bristol).

Un studiu in care un produs proaspat a fost pulverizata cu o solutie incarcata electric pentru a ucide bacteriile de suprafata a reusit cresterea perioadei de viata cu 24 de ore fara a altera gustul sau aspectul produsului. Rosiile si castravetii au raspuns aparent foarte bine la tratament, iar studiile sunt in curs, in ceea ce priveste morcovii, ardeii, cartofii si fructele exotice.

Darren Reynolds, profesor de sanatate si mediu UWE Bristol, a declarat ca tehnologia ar putea deveni disponibila in comert in cursul anului si ar putea constitui un instrument important pentru a reduce cantitatea de deseuri alimentare si de a economisi bani.

“Daca doriti intr-adevar sa schimbam lumea, unul dintre lucrurile pe care le-am putea face ar fi acela de a prelungi durata de depozitare a unei cirese rosii cu o zi”, a spus el. “Pare a fi un lucru minor, dar ar oferi producatorilor mai mult timp pentru a distribui produsele alimentare inainte ca ele sa se altereze sau sa se inmoaie. Astfel de lucruri mici pot face de fapt, o mare diferenta in intregul lant de aprovizionare cu alimente. “

Potrivit lui Reynolds, tehnologia ar putea fi utilizata si pentru a rezolva alte probleme, inclusiv a manei cartofului, care este o problema in multe zone din Canada. “Pentru anumite tipuri de produse, am putea avea un impact semnificativ”, a spus el.

Proiectul, numit Microbial Management of Fresh Produce Preservation, Protection and Intervention (Managementul Microbial pentru Conservarea, Protectia si Interventia asupra Produselor Proaspete), a inceput in aprilie 2013, si a fost cerut si condus de dezvoltatorii de tehnologie alimentara Norman Pendred & Company. El beneficiaza de investitii din partea Defra (Departamentul Regatului Unit pentru mediu, produse alimentare si afaceri rurale).

Cercetatorii de la UWE Bristol au aratat, de asemenea, ca au lucrat cu producatorii si furnizorii de la Thanet Pamant, Fresca Group si cu partenerul traditional de tehnologie Bridge Biotechnology.