Lupinul se adaugă opțiunilor alternative pentru produsele lactate

0

Stilul de viață vegan a devenit o tendință pe care multe companii din industria lactatelor sunt dornice să îl abordeze, punctează Dairy Reporter.

Pentru unii, aceasta înseamnă promovarea produselor lactate ca fiind cea mai bună alternativă. Pentru alții, înseamnă achiziționarea de companii care acționează pe piața alternativelor la produsele lactate, așa cum a făcut Danone cu preluarea WhiteWave. Alte companii din sectorul lactatelor dezvoltă ingrediente vegane sau propria lor linie de produse vegane cum ar fi compania italiană de produse lactate Granarolo, care și-a expus la Anuga gama de produse pe bază de plante. La ultima expoziție Anuga din Köln, Germania, a fost disponibilă, de altfel, o publicație separată pentru produsele vegane – 120 de pagini de broșură pline cu sute de companii care au prezentat la eveniment o anumită legătură cu tendința și/sau au avut prezentări privind stilul de viață vegan. Tot în cadrul Anuga a avut loc și promovarea evenimentului Veganfach ținut în același loc în noiembrie.

Noi opțiuni față de cele existente

Printre companiile care au prezentat noi produse vegane la Anuga a fost și firma germană Prolupin. În vreme ce alternativele pe bază de soia sunt cunoscute de decenii, pe lista unor astfel de produse și-au făcut loc în ultimii ani, surse de noi plante precum: migdalele, cocosul, cânepa, inul, orezul, cartofii, ovăzul și altele. Și lista include, de asemenea, lupinul, o plantă cu perioadă de înflorire aproape permanentă care a fost folosită de-a lungul secolelor pentru hrană, dar care recent a reintrat în atenția consumatorilor, fiind folosită, în prezent în băuturi și înghețată de către Prolupin. Compania, premiată la Anuga pentru produsele sale pe bază de lupin separă diferite fracțiuni de nutrienți din semințele acestei plante. Cel mai valoros este Izolatul Proteic de Lupin (Lupine Protein Isolate – LPI), care conține mai mult de 90% proteine în materia uscată. Fibrele din miezul semințelor sunt o altă fracțiune care poate fi utilizată pentru a îmbogăți conținutul de grăsimi al alimentelor.

Beneficii

Potrivit Prolupin, adăugarea de ingrediente pe bază de lupin la alimente poate îmbunătăți produsul final. Lupinul poate stabiliza grăsimile din produsul final și poate spori capacitatea de emulsifiere și poate contribui, de asemenea la reducerea pierderilor prin albire, fierbere sau gătire. Ingredientele pe bază de lupin fixează apa și reduce pierderile de apă și îmbunătățește perioada de depozitare a produselor de panificație. Pe lângă faptul că este utilizat ca ingredient, compania Prolupin deține propria sa gamă de produse – Luve – constituită din băuturi pe bază de plante și înghețată vegană, fără OMG, lactoză și colesterol.