Sectorul fabricarii produselor de morarit, a amidonului si a produselor din amidon creste

0
704

Numarul de companii din domeniu a scazut insa cu cca. 40% fata de 2008, in vreme ce numarul de angajati s-a redus cu circa 20%, fata de acelasi an.

Subsectorul fabricarii produselor de morarit, a amidonului si a produselor din amidon include transformarea cerealelor in faina crupe in primul caz sau in amidon si sirop de glucoza in al doilea. Moraritul este un procedeu uscat si, in general, implica macinarea cerealelor, urmata de cernere. Aceste proceduri se utilizeaza pentru cereale cum ar fi graul, secara si porumbul.

Procesarea orezului este diferita; boabele nu sunt macinate, ci doar lustruite la suprafata.

In procesarea amidonului principala materie prima este porumbul care este udat cu apa pentru o anumita perioada de timp si apoi macinat dupa un lung proces de separare a amidonului din porumb de proteina de porumb.  In finale, produsele se usuca. Principalul produs este  amidonul din porumb, dar proteina de porumb este si ea un produs derivat valoros.

Aceste produse sunt apoi utilizate in subsectorul fabricarii de produse de panificatie si fainoase. Principalele cereale folosite ca materie prima in acest subsector sunt graul, porumbul, orzul, orezul si secara. Principalele produse ale acestui subsector sunt faina de grau, grisul, faina de orz, faina de porumb, orezul decorticat sau arpacasul, amidonul nativ de porumb si siropul de glucoza.

Conform Eurostat, valoarea adaugata bruta generata de subsectorul fabricarii de produse de morarit, amidon si produse din amidon s-a ridicat la 102,7 milioane EURO in 2013, in crestere cu 11,8% comparativ cu 2012.

Principala activitate a subsectorului este fabricarea de produse de morarit, care reprezinta 93,69% din cifra de afaceri a subsectorului si 95,98% din numarul de angajati. In 2014, fabricarea de amidon si produse din amidon a reprezentat 6,31% din cifra de afaceri a subsectorului si 4% din numarul de angajati.

morarit2

Tabelul 1.8: Structura subsectorului fabricarii de produse de morarit, amidon si produse din amidon

Observatie: S-au luat in considerare companiile cu o cifra de afaceri de peste 50.000 EURO in 2014.

Sursa: Credit Info si calculele Deloitte.

Subsectorul isi procura materia prima cu precadere din productia interna, insa se bazeaza si pe importuri. Porumbul este principala cereala cultivata in Romania, dupa suprafata, urmata de grau si mei.  Randamentul subsectorului a crescut pana in 2010, fiind in declin dupa acea data.

morarit3

Figura 1.24 Productia de faina de grau si secara (mii tone) 

Sursa: INS, http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=en&ind=IND106C (accesat in 26 noiembrie 2015).

Exporturile au crescut, in principal ca urmare a cresterii cifrei de export la boabele de cereale, crupe, faina si peleti.

Figura 1.25 Exporturile principalelor produse de morarit, amidon si produse din amidon (mii euro)

morarit

Sursa: INS, http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=en&ind=EXP101F (accesat in 30 octombrie 2015).

Cei mai importanti zece actori din subsectorul produselor de morarit, amidonului si produselor din amidon din 2014 reprezinta 56,95% din cifra de afaceri a subsectorului. Compania care a detinut cea mai mare cota a cifrei de afaceri in 2014 a fost “SAM MILLS SRL” (11,99%), urmata de “GOODMILLS ROMANIA S.A.” (9,15%) si de “BOROMIR IND SRL” (7,05%).

Tabelul 1.9: Primii 10 jucatori din subsectorul fabricarii de produse de morarit, amidon si produse din amidon

morarit

Sursa: Credit Info, ANAF, https://www.anaf.ro/indicatori/indfinanciari.html (accesat in 11 februarie 2016), si calculele Deloitte.

Numarul companiilor si numarul angajatilor au scazut in Romania; situatia corespunde  tendintei din Europa din perioada analizata. Cifra de afaceri a subsectorului a inregistrat o tendinta de crestere incepand din 2009, atat in Romania, cat si in Europa.

Figura 1.26 Evolutia principalilor indicatori (anul de referinta 2008) din subsectorul fabricarii de produse de morarit, amidon si produse din amidon

morarit

Sursa: Eurostat, code sbs_na_ind_r2 at http://ec.europa.eu/eurostat/en/data/database (accesat in 11februarie  2016), si calculele Deloitte.