Nutritie personalizata, arome de ceai si kokumi: Edelman prezice tendintele alimentare globale

0
98

Se preconizeaza ca nutritia personalizata va avea rolul central, in timp ce FODMAP, aromele de ceai, kokumi si durabilitatea sunt de asemenea importante in evolutia globala a tendintelor in domeniul produselor alimentare si bauturilor in 2019, conform Edelman.

Companiile se dezvolta din ce in ce mai mult, oferind nutritie personalizata (adaptarea consumului dietetic in functie de cerintele specifice), deoarece mai multe studii sugereaza ca „unica dimensiune ce se potriveste” nu este calea viitorului. Aceasta principala tendinta a industriei alimentara si a bauturilor este urmarita indeaproape de o serie de companii din domeniu. Firma americana Campbell Soup a cheltuit 32 milioane de dolari in programul Habit (vandut ulterior catre Viome, un start-up de produse alimentare personalizate, specializat in microbiome).

De asemenea, Nestlé Health Science a extins recent programul sau Persona – un business recent lansat (2017), cu vitamine personalizate – pe care l-a adaugat activitatii sale Atrium Professional Brands. Se presupune ca achizitia a raspuns la cererea crescanda a consumatorilor pentru nutritie personalizata.

Domeniul include, de asemenea, jucatori precum InsideTracker, DayTwo, Nutrigenomix, Orig3n si DNAFit, care au facut recomandari pe baza unor teste de sange, al analizelor genetice sau al unor teste de microbiom.

„S-ar putea sa dureze catva timp pentru a ajunge la masa critica de clienti, dar cererea consumatorilor pentru personalizare a crescut constant in ultimul deceniu”, se arata in raportul Edelman. „Nutritia personalizata este o extensie naturala a personalizarii – si una care va schimba modul in care producatorii de produse alimentare si bauturi nu numai fabrica, ci si comercializeaza produsele lor.

Pentru a avea succes, companiile vor trebui sa consolideze increderea consumatorilor, concentrandu-se pe protocoale de securitate care protejeaza datele consumatorului privat, date de care au nevoie pentru a dezvolta aceste produse noi.”

Superpulberile, FODMAP

Raportul continua sa scoata in evidenta „superpulberile”, respectiv acele „pulberi obtinute din plante, si radacini de plante utilizate pentru a imbunatati sanatatea creierului, pentru a incetini imbatranirea, si pentru a oferi un somn mai bun, sanatatea fizica si bunastarea mentala”, iar acestea includ ingrediente precum colagenul, adaptogeni, ashwagandha si turmericul.

„Aceasta tendinta este o modalitate convenabila pentru companii de a oferi beneficiile dorite pentru sanatate si liniste sufleteasca consumatorilor – si sa paseasca intr-un nou segment care pare sa creasca”, se arata in raport.

De asemenea, Edelman se asteapta ca 2019 sa fie un an in care companiile alimentare sa acorde atentie nevoilor consumatorilor de produse prietenoase cu FODMAP. FODMAP se refera la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozacharide si polioli. Ingredientele nu sunt digerate, ci atrag apa in timp ce trec prin intestinul subtire si produc gaze, deoarece sunt fermentate de bacteriile intestinale din intestinul gros, provocand balonare si alte simptome incomode la persoanele sensibile, in special la persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS) .

Alimentele bogate in FODMAP includ produse lactate care contin lactoza, fructele si indulcitori cu continut ridicat de fructoza, ceapa, usturoi si unele tipuri de fasole si legume.

In timp ce unii actori din industrie au prezis ca 2018 va fi un an cheie pentru aceasta categorie, Edelman observa ca „firmele se pregatesc in continuare pentru a raspunde nevoilor a aproximativ 700 de milioane de consumatori din intreaga lume”, inclusiv marci precum Kellogg, Green Valley Creamery si Prego.

Ceai cu arome si kokumi
Edelman prezice de asemenea ca vom asista la o crestere a consumului global de ceai, cu o cerere puternica in China si India, iar categoria se va extinde dincolo de limitele pietelor unde ceaiul este traditional, asistand totodata la aparitia de noi arome, de la ceai cu bule din Taiwan, la ceai de branza si yerba mate.

„Reputatia de bautura sanatoasa a ceaiului ii da dreptul sa concureze in categoria bauturilor functionale”, se arata in raport. „Pentru a mentine impulsul, brandurile vor trebui sa consolideze punctele tari ale ceaiului ca parte a unei varietati de bauturi. Gustul este o prioritate maxima in consumul de ceai, asa ca exista o multime de spatii pentru inovatii.”

De asemenea, raportul atrage atentia asupra „celui de-al saselea concept de gust” (dincolo de dulce, sarat, amar, acru si umami) numit kokumi, care este descris de oamenii de stiinta japonezi drept „echilibrul perfect al celor cinci gusturi de baza pe limba … Kokumi sunt compusi care completeaza, imbunatatesc sau modifica gustul initial al unui aliment fara a avea un gust sau o aroma caracteristica”. In acest sens, este mai mult un atribut decat un gust.

„Kokumi ar putea permite dezvoltatorilor de produse alimentare sa faca optiuni alimentare sanatoase, cu gust excelent, de care consumatorii se vor bucura de fapt”, adauga raportul.

Durabilitate
In raport se regasesc, de asemenea, tendinte precum cresterea cererii consumatorilor pentru industria alimentara de a reduce utilizarea plasticului si pentru ca firmele sa isi asume impactul asupra mediului.

De asemenea, este de asteptat ca si pe viitor consumatorii sa acorde mai multa atentie consumului de apa si companiile sa gaseasca noi modalitati de a-i „motiva” pe acestia intr-o astfel de directie (si de a reduce risipa de alimente).

„Asteptati-va la modalitati si mai inovatoare de a utiliza deseurile – fie ca ingredient, ambalaj… sau generator de energie”, se arata in raport. „De asemenea, anticipam cresterea continua a start-up-urilor axate pe solutii originale, impreuna cu investitii sporite din partea actorilor actuali din industria alimentara si a bauturilor, in mare parte concentrati asupra miscarilor care ofera beneficiu financiar.”

Raportul complet (30 de pagini) poate fi gasit AICI: https://www.edelman.com/sites/g/files/aatuss191/files/2019-02/2019_Edelman_Global_Food_and_Beverage_Trends.pdf