O dulce perspectiva: prognoza Technavio pentru piata europeana a zaharului si indulcitorilor

0
980

Razboiul preturilor cu stevia, dorinta din ce in ce mai mare a consumatorilor pentru indulcitori naturali si o “mega explozie” a productiei de zahar odata cu eliminarea cotelor la zahar in UE sunt principalii factori care vor influenta piata europeana a zaharului si indulcitorilor in urmatorii ani, conform unui studiu al companiei de cercetare a pietei TechNavio.

“Exista perspective bune in anii viitori pentru industria europeana indulcitorilor, ” se arata in raportul de piata mentionat.

Cresterea ponderii persoanelor obeze sau care sufera de diabet zaharat de tip 2, in totalul populatiei inseamna pentru consumatorii europeni si un mai mare grad de constientizare al acestora cu privire la necesitatea de a consuma alimente mai sanatoase cu un continut scazut de zahar sau fara zahar ori alti indulcitorii, se arata intr-un raport recent al TechNavio, intitulat Global Sweetener Market 2016-2020 (Piata globala a  indulcitorilor, 2016-2020).

Vijay Sarathi, analist pentru sectorul produselor alimentare si bauturilor la TechNavio a declarat pentru Foodnavigator ca aceste tendinte se pot obseva in Germania si Marea Britanie pieteel cu cele mai rapide ritmuri de crestere pentru indulcitorii cu zero calorii.

“Exista o preferinta in crestere printre consumatorii din UE pentru o mai larga utilizare a indulcitorilor naturali cu zero calorii, avand in vedere ca Europa a devenit a treia mare piata pentru indulcitorii cu zero calorii in 2015, contabiizand o cota de piata cu putin peste 18% din cele 1,5 miliarde $ (1,34 miliarde €) cat reprezinta in prezent piata mondiala de gen, “a declarat acesta.

In asteptare

Sarathi a mai declarat insa si faptul ca o crestere a pietei indulcitorilor naturali este blocata de reglementarile stricte ce opereaza la nivelul pietei europene.

“Piata se caracterizeaza prin existenta unei legislatii restrictive ce ridica probleme pentru furnizori in ceea ce priveste cresterea vanzarilor. De exemplu, indulcitorii pe baza de ”fructul calugarului” (sau ”fructul lui Buddha”) nu sunt inca aprobati in UE. Insa, odata cu relaxarea legislatiei in domeniu si aprobarea pentru noi produse, piata europeana a indulcitorilor cu zero calorii este de asteptat sa creasca in timpul perioadei de prognoza.”

Comercializarea alulozei, un indulcitor cu un continut redus de calorii, vandut sub marca Prima Dolcia de catre Tate & Lyle, nu este permisa in UE, desi in SUA produsul a primit statutul GRAS (general recunoscut ca fiind sigur). Stevia obtinuta din fermentare sau Cargill’s EverSweet sunt de asemenea, produse ce nu pot fi pe piata europeana.

Razboaiele preturilor Stevia

zahar_8Pe de alta parte, extractul de stevia a trecut testele autoritatii de siguranta alimentara a UE, EFSA, si a inregistrat o crestere exponentiala a vanzarilor in ultimii ani. Sarathi prezice ca in curand va exista un razboi al preturilor la stevia datorita prezentei a numerosi jucatorii pe piata. Scaderea pretului la stevia, ca rezultat al acestui razboi intre competitori va face din acest produs un ingredient si mai dorit de producatori.

 “Daca preturile la stevia vor scadea, adoptarea acestui ingredient de catre producatorii de produse alimentare si bauturi, la nivel global, se va realiza intr-un ritm accelerat. De exemplu, in 2014 PepsiCo a lansat pe piata o apa minerala imbogatita cu stevia, tintind prin acest produs pe acei consumatori care nu utilizau zaharul.  In mod similar Coca-Cola Life si Sprite au lansat bauturi racoritoare care folosesc stevia ca ingredient “, arata  Sarathi.

Sfarsitul cotelor: “Un viitor bun pentru industria indulcitorilor”

Intre timp industria zaharului din Europa este pe cale sa fie zguduita de dereglementarea ce vizeaza eliminarea cotelor de zahar, prognozata a avea loc in 2017. Aceasta va insemna sfarsitul cotelor de productie pentru zahar, a preturilor garantate pentru fermieri si a limitelor impuse exporturilor, fappt care v genera scaderea preturilor la zahar pe piata europeana, pana la nivelul inregistrat pe plan international.

“Liberalizarea va modifica fluxul intrarilor si iesirilor de zahar pe piata europeana, promitand un viitor mai bun pentru industria indulcitorilor. (…) UE ar putea deveni in curand din exportator net de zahar, importator net de zahar. Marii producatori, si in special cei din Germania si Franta, nu vor fi prea afectati de elminarea cotei, in conditiile in care costurile de productie pentru obtinerea zaharului din sfecla de zahar sunt printre cele mai mici la nivel global. Eliminarea cotelor se traduce prin existenta unei cantitati mai mari de zahar pe piata internationala, fapt care ii va avantaja pe procesatori,” explica Saranthi.

Producatorii de zahar au inceput deja sa se pregateasca pentru momentul 2017. Tereos, al cincilea producator de zahar din lume, ca marime a achizitionat distribuitorul britanic de zahar Napier Brown Sugar si a anuntat o crestere a productiei in viitor cu 20%.