Probiotic care folosește glicerolul pentru a ucide „superbacteriile”

0
332

O specie din genul probiotic Lactobacillus poate ucide în mod selectiv o bacterie rezistentă la antibiotice, conform unui studiu din Revista „Infection and Immunity” („Infecție și imunitate”) citat de Nutraingredients.

Adăugarea de glicerol la Lactobacillus reuteri a transformat-o în compusul antimicrobian reuterin, care a vizat în mod preferențial agentul patogen Clostridium difficile, a descoperit echipa de cercetători de la Colegiul de Medicină Baylor (BCM), Houston.

L. Reuteri – derivatul reuterin – a ucis C. difficile, adesea descrisă ca fiind o superbaterie, fără a afecta bacteriile „bune” atunci când a fost testată într-un model mini-bioreactor. Efectul a fost determinat de tulpina specifică și de reuterin care a fost la fel de eficient în inhibarea C. Difficile „ca antibioticul convențional vancomicină”.

„Folosind modelul mini-bioreactor am arătat că L. reuteri a redus povara infectării cu C. difficile în microbioma intestinală”, a comentat profesorul Robert Britton de la BCM. „Pentru a-și atinge efectul benefic, L. reuteri cere glicerol și îl transformă în reuterin antimicrobian.”

Cunoscut în general ca un antibiotic cu spectru larg ce inhibă creșterea unei largi varietăți de bacterii atunci când sunt testate individual în laborator, acesta, spre surprinderea cercetatorilor, nu a avut același efect in mini-bioreactor în cazul în care au fost prezente mai multe specii de bacterii. Bacteriile benefice au fost lăsate nevătămate, spre deosebire de cazul utilizării antibioticelor convenționale.

„M-am așteptat ca reuterinul să aibă un efect antibacterian asupra mai multor tipuri diferite de bacterii, dar a atacat doar C. difficile și nu și bacteriile bune, care, lucru interesant nu au fost atacate, fapt care are implicații majore pentru construirea unei strategii de prevenire”, a declarat Dr. Jennifer Spinler.

Semnificații

Constatările sunt semnificative, deoarece pot permite tratamentul profilactic cu probiotice înainte de a lua antibiotice, care sunt cunoscute că afectează bacteriile „bune” din intestin. Co-administrarea L.reuteri / glicerol ar menține speciile benefice, în timp ce ar împiedica dezvoltarea C. difficile. Dacă este eficace, orice tratament viitor ar putea avea mai multe beneficii, inclusiv o perioadă mai scurtă de ședere în spital, mai puține cazuri de diaree indusă de antibiotice și o incidență mai mică a infecțiilor recurente cu C.difficile.

Utilizarea următoarei generații de probiotice cum ar fi L.reuteri s-ar putea dovedi a fi, de asemenea, o armă nouă în lupta împotriva rezistenței la antibiotice.

Efect specific pentru tulpină

Capacitatea de producție a reuterinului L. Reuteri este specifică tulpinii și depinde de o genă activă (responsabilă de reglarea sintezei cobalminului și de degradarea propandiolului). Cercetătorii au identificat două tulpini bacteriene notabile de producere a reuterinei în prezența glicerolului: Reuteri 17938 și 6475. Tulpina 17938 a produs de trei ori mai multă reuterină, decât 6475. Studiile anterioare au stabilit că tulpina parentală a Reuteri 17938 a fost rezistentă instinctiv la mai multe antibiotice incluzând vancomicina și metronidazolul. Pentru a respecta recomandările din Proiectul UE PROSAFE (“http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08910600410032349“) ca tulpinile probioticelor să nu posede trăsături de rezistență la antibiotice, experimentele anterioare ale altor cercetători au eliminat genele responsabile de rezistența la antibiotice, rezultând tulpina fiică 17938.

Viitorul

„Deși aceste rezultate sunt abia la început pentru a fi introduse direct în terapia umană, ele oferă o bază pe care să se dezvolte în continuare tratamentele”, a declarat co-autorul studiului Dr. Jennifer Auchtung.

Studiile pe om sunt în prezent în curs de desfășurare pentru a determina dacă administrarea concomitentă a L. Reuteri și a glicerolului ar putea fi utilizate pentru a trata „superbacteriile” in vivo. Cercetătorii sunt optimiști că tratamentul se poate dovedi a fi un antemergător pentru probioticele de generație următoare ca terapie adjuvantă în prevenirea infecțiilor cu C. Difficile.