Produse prietenoase cu mediul si e-comertul, tendintele cheie pentru 2016

0
553

Un raport al firmei britanice de cercetare a pietei, Mintel a aratat ca procesatorii de carne ar trebui sa se concentreze pe lansarea si comercializarea de produse prietenoase cu mediul si pe dezvoltarea e-commertului pentru 2016.

Obtinerea carnii prin operatiuni prietenoase cu mediul impreuna cu o cerere tot mai mare pentru cumparaturi on-line, au fost doua dintre tendintele-cheie evidentiate de Mintel in raportul sau anual cu privire la tendintele din 2016 din domeniul produselor alimentare si bauturilor. In amplul sau raport, analistul companiei Mintel, Jenny Zegler a evidentiat doua aspecte la care cei din industria carnii ar trebui sa se gandeasca: faptul ca modalitatea de a face achizitii on-line a oferit consumatorilor o paleta larga de optiuni de a face cumparaturi de produse alimentare; si la faptul ca acum cei care consuma carne dau o importanta sporita viabilitatii ecologice a produselor lor. carne_9
Carnea produsa in conditii prietenoase cu mediul, cu aplicarea unor standarde clare de bunastare a animalelor constituie o preocupare de importanta vitala pentru consumatori, se arata in raport. La nivel mondial consumatorii de carne de vita, de porc si de pasare isi fac din ce in ce mai multe “griji cu privire la risipa de alimente” precizeaza raportul. Zegler a adaugat ca: “In 2016, sustenabilitatea proceselor de productie din domeniul alimentar, ca motiv de achizitie a produsului evolueaza de la conceptul de a fi una dintre caracteristicile produsului, la cel de caracteristica de baza pentru acel produs, in ideea ca este necesar pentru binele comun.”
Tendinta consumarii de produse ”eco-friendly” (prietenoase cu mediul) este o preocupare care se manifesta din ce in ce mai intens in SUA si America de Sud, in timp ce in Europa si Australia – cu standarde de bunastare, fara indoiala, mai ridicate – aceasta tendinta constituie deja unul dintre principalele motive de alegere in momentul achizitiei unui produs.
carneFenomenul cumparaturilor on-line constituie, de asemenea, un aspect mentionat in raport. Zegler a sustinut ca se constata o migrare a consumatorilor din SUA, Europa si Australia de la “carucioare la clicuri”. Acest lucru inseamna ca procesatorii de carne si macelariile en-gros ar trebui sa ia in considerare diversificarea canalelor lor de distributie, in scopul de a valorifica potentialul comertului digital, pentru a ramane viabili din punct de vedere comercial.
Ca punct de referinta, industria de ”e-commerce” la nivel mondial s-a ridicat la uimitoarea valoare de 1,5 $ trilioane (£ 1,3 trn) in 2014, iar prognozele indica faptul ca piata isi va continua cresterea de la an la an, anul viitor, conform unor prognoze ale companiei Criteo.
Si “daca internetul inca nu a modificat foarte mult peisajul magazinelor alimentare, inovatiile ii incurajeaza pe consumatorii sa se gandeasca la modalitati de achizitii, in afara retelei de retaileri fizici traditionali.” Aceasta inseamna ca producatorii si comerciantii de carne en-gros au nevoie sa dezvolte modalitati inovatoare de a ajunge la o baza mai larga de clienti, in scopul de a ramane competitivi.