Putin vrea ca Rusia să devină furnizor mondial de produse ecologice

0
510

Președintele Vladimir Putin a declarat recent parlamentului rus că politicile guvernamentale ar trebui să fie puse în aplicare pentru a face ca Rusia să se aprovizioneze din surse interne cu produse ecologice până în 2020 și apoi să devină un lider mondial în furnizarea produselor organice.

“Nu numai ca ne putem hrăni singuri, dar, de asemenea, ținând cont de resursele de pământ, apa – care este deosebit de important, Rusia ar putea deveni cel mai mare furnizor mondial de produse alimentare de înaltă calitate, sănătoase, ecologice, care de mult timp lipsesc la producătorii din Vest”, a declarat Putin, citat de agenția de știri Interfax.ru și retransmise de grupul de monitorizare Sustainable Pulse.

Putin a declarat că este necesar să se pună problema la nivel național și până în 2020 piața domestic să fie complet aprovizionată din surse interne. Și că această inițiativa nu va include organismele modificate genetic (OMG).

Sustainable Pulse (sustainablepulse.com), un centru european de informare care este împotriva OMG-urilor și susține agricultura durabilă, a remarcat că 2015 a fost un an de schimbare în agricultura rusă ținând cont că guvernul rus anunță noi abordari pentru producția și etichetarea alimentelor.

În ianuarie 2015, Putin a semnat spre legiferare Codul Federației Ruse cu privire la Contravențiile Administrative, inclusiv un nou articol stabilind răspunderea pentru încălcarea cerințelor obligatorii pentru etichetarea produselor alimentare care conțin OMG-uri. Proiectul de lege, care a fost prezentat de către Serviciul Federal de Supraveghere pentru Protecția și Bunăstarea Consumatorilor, impune amenzi pentru etichetarea vagă sau neclară cu privire la produsele alimentare care conțin OMG-uri.

organic

În iunie, viceprim-ministrul rus Arkadi Dvorkovici a spus ca Rusia nu va folosi OMG-uri pentru a crește productivitatea în agricultură. “Rusia a ales un drum diferit. Noi nu vom folosi aceste tehnologii,” a mai declarat acesta citat de Sustainable Pulse.

Ca rezultat al acestei decizii, produsele rusești vor fi unele dintre cele mai sigure produse din lume în ceea ce privește tehnologiile folosite, a declarat Dvorkovich.

Ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fiodorov asemenea, consideră că Rusia trebuie să rămână o țară fără OMG-uri. La o reuniune de deputați care reprezintă mediul rural organizat de Rusia Unită, el a spus că guvernul nu își va “otravi cetățenii”.