Valoarea pieței alternativelor pentru lactate se va dubla în următorii cinci ani

0

Vânzările de produse alternative la lactate, în valoare de 7,37 miliarde de dolari în 2016, sunt prognozate să crească la 14,13 miliarde de dolari în 2022, anunță Dairy Reporter.

Această creștere a pieței poate fi atribuită tendinței în creștere de achiziționare a alimentelor pe bază de plante, creșterii numărului persoanelor cu intoleranță la lactoză și creșterii cererii de aplicații inovatoare pentru produsele lactate.

Laptele de soia domină piața produselor alternative la lactate, reprezentând cel mai mare segment din categoria produselor ce nu conțin lapte, urmare, cel mai probabil, a creșterii gradului de conștientizare a beneficiilor nutriționale ale alimentelor pe bază de soia. Totuși, segmentul produselor fără lapte, aromatizate și îndulcite, a iaurtului fără lapte și a deserturilor fără lapte, congelate – contabilizează cele mai mari vânzări din punctul de vedere al valorii.

Dezvoltarea acestor noi piețe oferă oportunități ample pentru manifestarea creativității și introducerea de noi produse, inclusiv în industria laptelui.

Trecerea de la segmentul de nișă, la cel de masă

Vânzările de lapte de migdale, lapte de soia sau lapte fără lactoză, au crescut cu aproximativ 250% din 2000, și până în prezent, ajungând la 894,6 miliarde de dolari. Alternativele la lapte sunt populare atât printre cumpărătorii preocupați de sănătate cât și printre cei mai „aventurieri”, dornici de nou.

Într-o anchetă privind utilizatorii de alternative la lactate, 70% dintre respondenți au declarat că încearcă să mănânce alimente mai sănătoase, iar 63% spun că doresc să încerce noi produse alimentare.

În ultimul deceniu, laptele fără lactoză și laptele vegetal au devenit produse obișnuite în principalele rețele de supermarketuri. Spre deosebire de laptele de soia care nu a fost la început refrigerat, ambalat și transformat în lapte praf, introdus în anii 1970, brandurile de lapte de plante de generație următoare și-au putut ambala produsele la fel ca și produsele omoloage tradiționale pe bază de lactate și au putut să se poziționeze pe culoarul de produse lactate al magazinelor. Acest lucru i-a influențat pe clienți, făcându-i să privească laptele din plante ca pe o alternativă proaspătă, egală cu laptele tradițional.

Înghețată, non-înghețată

Deoarece laptele din plante devine din ce în ce mai omniprezent pe coridoarele cu produse refrigerate, înghețata fără lapte încă își așteaptă alocarea de spațiu în lăzile frigorifice ale supermarketurilor. Lansările de noi tipuri de înghețată fără lapte reprezintă acum 4% din toate lansările de înghețată. Multe dintre produsele noi provin de la mărci de înghețată recunoscute. Häagen-Dazs, Breyer’s și Ben & Jerrys și-au lansat propriile linii de înghețată fără. Interesant este că înghețata fără lapte nu este comercializată ca vegană, ci în același loc cu produsele lactate.

Conform unui studiu Mintel, consumatorii consideră că înghețata fără lapte este un desert al cărui consum este recomandat. Iar brandurile nu-și etichetează produsele ca vegane, ci mai degrabă ca produse fără lapte.

Consumatorul de lapte este OK?

Unii producători tradiționali de produse lactate recurg la acțiuni în justiție pentru a-și consolida poziția în peisajul alimentar recent. Liderii de piață din domeniu produselor lactate din SUA și-au propus „apărarea împotriva imitațiilor și înlocuirea denumirii de iaurt, lapte și brânzeturi pentru a promova consumul regulat de lactate zi de zi (Lapte Pride Act)”, pentru a standardiza astfel definiția juridică a laptelui.

Liderii din industrie susțin că produsele pe bază de lapte din plante ar putea induce în eroare consumatorii care se gândesc la faptul că achiziționează produse lactate, deoarece produsele sunt ambalate în mod similar și ambele sunt etichetate drept lapte. Actul susține că 80% din populația Statelor Unite nu se conformează recomandărilor privind consumul zilnic privind produsele lactate. Acesta solicită Administrației pentru Alimentație și Medicamente (FDA) să susțină prin măsuri ferme definiția laptelui pe ambalajul produselor lactate.

Cât de necesar sau de util este ca actul ar fi să fie dezbătut? Michael Lynch, vicepreședinte de marketing al liderul din segmentul produselor lactate alternative Daiya Foods, consideră că re-etichetarea va crea mai multă confuzie și susține că acei consumatorii interesați de laptele obținut din plante caută în mod activ aceste produse și iau decizii de cumpărare în cunoștință de cauză. Iar liderii din industria produselor lactate, în loc să lupte împotriva creșterii pieței produselor lactate alternative, par să profite de schimbarea pieței produselor lactate – precum am arătat că o fac brandurile de înghețată care investesc în liniile de înghețată fără lapte.