OGarden Smart, inventia care permite obtinerea de legume si fructe in sufragerie

0
109

Un proiect performant de pe Kickstarter a reusit sa obtina finantarea necesara (aproximativ 80.000 de euro), in doar 6 minute. Recordul pare sa nu fie atat de surprinzator, tinand cont de caracterul inedit al proiectului; OGarden Smart reprezinta un proiect automatizat, usor de utilizat, care permite cultivarea a 90 de legume si fructe simultan, chiar in interiorul casei.

Aceasta gradina interioara, dedicata celor care nu au curte si gradina (poate, nici macar un balcon la apartament), ofera posibilitatea obtinerii unei cantitati considerabile de fructe si legume, fara sa aloce pentru acest lucru prea mult spatiu, in interiorul apartamentului. In fapt, nu este necesara nici macar blocarea spatiului unei camere.

OGarden Smart vine cu o roata care pastreaza pana la 60 de plante hidratate, in timp ce “dulapul inferior” al gradinii interioare mai poate sa gazduiasca inca 30 de plante germinate. Dupa aproximativ trei saptamani, plantele pot fi mutate din dulap in roata.

Sistemul are nevoie de incarcare cu apa, la un interval de doua saptamani, fiind dispus cu indicatoare LED care consuma putina energie. LED-urile imita lumina soarelui cand sunt aprinse, cu un consum de 120W si cu un consum de 10W, atunci cand sunt stinse. Intrucat plantele sunt udate prin intermediul sistemului automat, iar sistemul de iluminat este asigurat de LED-uri, efortul proprietarului gradinii interioare devine unul minim.

căpșuneDetinatorul unui astfel de sistem poate cultiva o larga diversitate de legume si fructe, inclusiv rosii, verdeata, plante aromatice, ardei sau capsuni. Este de mentionat ca folosirea ierbicidelor si/sau pesticidelor nu este necesara. Dupa ce plantele sunt mutate din dulapior in roata, este necesara o luna de asteptare pentru obtinerea unei recolte, iar, la final, planta si pamantul pot fi compostate, pentru obtinerea unei noi recolte.

Analiza inventatorilor sistemului a condus la studiul si altor solutii, insa ele ofereau recolte minime, limitate la productii pentru o masa-doua. Noul system produce permanent produse proaspete; 2-4 legume zilnic.

Proiectul OGarden Smart nu este unul ieftin (1.095 de dolari), insa producatorii sunt de parere ca acesta produce legume si fructe ecologice, la un pret de 70 de centi/planta, reducand astfel cheltuielile unei familii care se bazeaza pe hrana vegetala, cu pana la 80%.