În ceea ce privește tendințele alimentare prognozate pentru 2020, bazat pe plante și sustenabilitate, s-au remarcat drept primele două. COVID-19 poate schimba modul în care se joacă aceste tendințe, potrivit unui raport al Culinary Tides. Tank-ul alimentar prezice că mediul actual va inversa cel puțin temporar aceste două tendințe, odată cu trecerea către bauturi non-alcoolice si mocktails.

Carne bazata pe plante

“COVID-19 va împinge consumatorii de carne înapoi la proteine animale într-un ritm accelerat, în timp ce vegetarienii vor sărbători plantele asa cum sunt”, potrivit Culinary Tides. Cu vânzările de carne în creștere cu 91% pentru săptămâna care se încheie pe 22 martie, carnea conduce la creșterea vânzărilor în perimetrul supermarketurilor, potrivit IRI.

Cercetările arată că consumatorii de carne curioși, non-vegetarieni, sunt responsabili pentru o mare parte a creșterii recente a vânzărilor de carne pe bază de plante, potrivit Culinary Tides. Susținerea acestei poziții este raportul Hartman Group din 2019 privind produsele alimentare și tehnologie. Raportul a găsit principalul motiv pentru care consumatorii au achiziționat alimente pe bază de plante a fost dorința de a încerca noi arome și noi metode de a prepara mancarurile. Și, potrivit analiștilor de cercetare Evercore, pandemia a schimbat comportamentul consumatorilor de la „inedit și la modă” în „încercat și adevărat”.

„Lasă plantele să fie plante este deviza care merge înainte”, afirmă Culinary Tides. Raportul a remarcat, de asemenea, scăderea vânzărilor de burgeri pe bază de plante în serviciile alimentare care au început înainte de pandemie. De exemplu, în ianuarie, Burger King a scăzut prețul burger-ului Impossible Whopper din cauza scăderii vânzărilor. În plus, un articol al Daily Investor pentru afaceri din ianuarie a raportat că stocul dincolo de carne a scăzut, deoarece încetinirea vânzărilor pentru produsele alimentare imposibile a creat frici de o cerere mai slabă de carne bazată pe plante.

Sustenabilitate

Culinary Tides se așteaptă ca vânzările bazate pe sustenabilitate să scadă din cauza costurilor, nu din lipsa dorinței consumatorilor de produse durabile. Acțiunile sustenabile care vor continua în timpul COVID-19 sunt consumismul redus, compostarea și cumpărarea de produse cu aspect neplacut deoarece nu au barieră în costuri. Cu toate acestea, Culinary Tides consideră că cheltuielile pentru sustenabilitate vor reveni pe măsură ce economia se va redresa și încrederea consumatorilor revine.

Un alt aspect al sustenabilității în mediul COVID-19 este îndepărtarea de saci și containere reutilizabile, deși unele surse se pun la îndoială dacă materialele plastice de unică folosință sunt cu adevărat mai sigure. Break Free From Plastic noteaza ca produsele reutilizabile spalate corect sunt sigure si ca virușii pot rămâne pe dispozitive de unică folosință pentru cel puțin câteva zile.

Bauturile non-alcoolice

„Când vremurile sunt dificile, se consuma bauturi”, afirmă Culinary Tides. Întoarcerea la alcool va fi cea mai vizibilă printre Baby Boomers, Genul X și Millennials in varsta. Milenarii mai tineri și Genul Z sunt mai susceptibili să rămână curioși.

Atunci când consumatorii se simt încrezători, cocktailurile sunt băuturile de frunte. Când consumatorii nu au încredere, apelează la bere și vin, potrivit Culinary Tides. Raportul prevede că vânzările de vin și bere vor crește: hard seltzer, băuturi spirtoase și vânzările  de cocktail-uri simple vor rămâne constante, iar vânzările  de cocktail-uri complexe vor scădea.

Alte modificări ale comportamentului de cumpărare a alimentelor

Noua coronavirus a schimbat și alte modele de cumpărare a consumatorilor. Anterior, cumpărătorii cumpărau produse mai exotice și organice, dar acum s-au întors la alimentele de rutina, cum ar fi cartofii, merele și portocalele. De asemenea, consumatorii sunt mai atrași să cumpere articole în pungi de celofan. Tendința anterioară de cumpărare a pachetelor mai mici de produse cu valoare adăugată a fost înlocuită de o cerere pentru pachete mai mari care permit mai puține călătorii în magazin.

În pofida a ceea ce se întâmplă în acest moment, prezicerea efectelor pe termen lung ale COVID-19 este dificilă. În cele din urmă, consumatorii vor reveni la comportamentul anterior sau pandemia va crea o schimbare permanentă a modelelor de cumpărături ale consumatorilor?