Curtea de Justiție a UE: Termenul „lapte” poate fi folosit doar pentru produsele de origine animală

În Europa, denumirile produselor lactate sunt protejate în conformitate cu Regulamentul UE 1308/2013. Cu toate acestea, există o listă de excepții.

0
493

Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg a anunțat că produsele pur vegetale nu pot fi comercializate în principiu cu denumiri precum „lapte”, „smântână”, „unt”, „brânză” sau „iaurt”, care sunt rezervate de legislația UE pentru produsele de origine animală, transmite publicația de specialitate Dairy Reporter.

Curtea declară că același lucru este valabil chiar și dacă aceste denumiri sunt însoțite de termeni clarificatori sau descriptivi care indică originea vegetală a produsului în cauză.

Brânza vegetală nu este brânză

lapte

Hotărârea vine urmare a soluționării unui litigiu între Verband Sozialer Wettbewerb eV și compania germană TofuTown.com GmbH care produce și distribuie alimente vegetariene și vegane și care promovează și distribuie produse pur vegetale sub denumiri precum „Soyatoo Tofu butter” (unt Tofu din soia), „Plant cheese” (brânză vegetală), „Veggie Cheese” (brânză vegană) și alte denumiri similare.

Verband Sozialer Wettbewerb eV este o asociație germană, ale cărei responsabilități includ combaterea concurenței neloiale. Acesta consideră că promovarea acestor produse încalcă legislația UE cu privire la lapte și produse lactate. În consecință, a introdus o acțiune împotriva lui TofuTown pentru în fața Landgericht Trier (Tribunalul regional Trier, Germania), pentru a obține interzicerea utilizării unor astfel de denumiri. Totuși, TofuTown a declarat că publicitatea nu încalcă legislația relevantă. Aceasta susține că modul în care consumatorii înțeleg aceste denumiri s-a schimbat considerabil în ultimii ani.

Mai mult decât atât, aceasta a declarat că nu folosește denumiri precum unt sau smântână ca atare, ci întotdeauna în asociere cu cuvintele referitoare la originea vegetală a produselor în cauză, cum ar fi „untul tofu” sau „smantână de orez”. Landgericht Trier a solicitat Curții de Justiție să interpreteze legislația UE relevantă.

Trebuie să aibă origine animală

produse_lactate_1În hotărârea sa, CJUE observă că, în principiu, în scopul comercializării și publicității în cauză, legislația relevantă rezervă termenul de „lapte” numai pentru produsele de origine animală. În plus, cu excepția cazului în care se prevede în mod expres, această legislație rezervă denumiri precum smântână, unt, brânză și iaurt exclusiv pentru produsele lactate, adică produsele derivate din lapte. Curtea a concluzionat că denumirile menționate mai sus nu pot fi utilizate în mod legal pentru a desemna un produs pur pe bază de plante, cu excepția cazului în care produsul respectiv este menționat în lista de excepții, ceea ce nu este cazul pentru soia sau tofu. Curtea a observat că adăugarea mențiuni descriptive sau clarificatoare care indică originea vegetală a produsului în cauză, precum cele utilizate de TofuTown, nu are nicio influență interzicerea utilizării acestor denumiri acționând și în acest caz.

EDA: „O zi bună pentru cetățenii europeni”

Alexander Anton, secretar general al Asociație Europene a Produselor Lactate (EDA-European Dairy Association) a declarat că anunțul reprezintă …

„o zi bună pentru lactate, o zi bună pentru cetățenii europeni și o zi bună pentru Europa. Macronutrienții din lapte și produsele lactate nu pot fi compensați de niciun produs pe bază de plante. Hotărârea de astăzi a Curții Europene de Justiție protejează consumatorii europeni: termenii ce desemnează produsele lactate, cum ar fi “lapte”,”unt” , “zer”, “brânză” sau “iaurt” nu pot fi folosite de produse vegetale”, a declarat Anton. Produsele pe bază de plante nu au voie să utilizeze în mod abuziv termenii noștri pentru comercializarea produselor lor.”

Răspunsul EVU

fabricarea_brânzei10Uniunea Vegetariană Europeană (EVU – European Vegetarian Union) a declarat că verdictul nu are nimic de-a face cu protecția consumatorilor. Curtea a precizat că regulamentul în discuție este motivat în primul rând prin preocupările economice, a reacționat EVU printr-o declarație. EVU a adăugat că interpretarea instanței  contravine percepției consumatorului și limbii de zi cu zi și că nu este nicio surpriză, prezenta hotărâre, dat fiind formularea strictă a textului regulamentului.

Alternativele din plante pentru produsele lactate sunt prezente pe piață de mai mulți ani, se arată în declarație.

„Deoarece multe dintre ele au fost dezvoltate și produse special pentru a se asemăna cu originalele, ar trebui să li se permită să fie comercializate sub denumiri similare”, se arată în comunicat.

Lactatele simt amenințarea

Dominika Piasecka, purtătoarea de cuvânt a Societății Vegane, a declarat pentru DairyReporter că:

„Decizia Curții este rezultatul preocupărilor legate de confuzia ce s-ar putea produce în rândul clienților – dar realist vorbind, cum ar putea cineva care cumpără lapte de soia să creadă că este lapte de vacă? Cum clienții trec din ce în ce mai mult de la consumul de proteină  animală, către cel de produse vegane, cererea pentru aceste din urmă produse este în creștere rapidă, cu peste o jumătate de milion veganii în Marea Britanie, în prezent. Nu poate fi negat că industria cărnii, a produselor lactate și a ouălor se simte amenințată, iar acest caz este o acțiune disperată de a încerca să restrângă comercializarea produselor vegane.”