O furtună într-o ceașcă de tofu? Industria lactatelor ar trebui să se concentreze asupra inovării

0
198

Industria produselor lactate ar trebui să înceteze să mai controleze rafturile supermarketurilor pentru a descoperi încălcări legate de etichetare, precum mențiuni de tipul „laptele de soia” sau „untul tofu” și să se concentreze asupra inovării în sectorul propriu, potrivit analistului David Sprinkle, ambasador al FACT, informează Food Navigator.

Din 2013, legislația Uniunii Europene prevede că termenii ce definesc produse lactate, cum ar fi laptele, brânza, iaurtul și untul se limitează doar la produsele de origine animală, dar punerea în practică a acestor prevederi era relativ laxă, încălcările fiind tratate de la caz la caz.

lactateCel mai important producător de soia din Europa, Alpro, a fost găsit recent, în culpă, în Belgia, în timp ce anul trecut o instanță germană a pus în practică aceste prevederi europene, atunci când i-a interzis producătorului TofuTown să-și mai numească produsul „brânză vegană” pe bază de soia. Acest din urmă caz (împotriva TofuTown) a ajuns și în fața Curții Europene de Justiție, care a pronunțat o hotărâre definitivă la începutul acestui an prin care a statuat că produsele pur vegetale nu pot utiliza terminologia produselor lactate, cum ar fi laptele, brânza sau iaurtul.

Hotărârea a determinat reacțiile obișnuite. Asociația Europeană pentru Produsele Lactate a declarat că decizia instanței reprezentat „o zi bună pentru produsele lactate, o zi bună pentru cetățenii europeni și o zi bună pentru Europa”, în timp ce Uniunea Vegetariană Europeană (EVU) a declarat că verdictul nu are nimic de-a face cu protecția consumatorilor și a fost dictat, în primul rând, de motive economice.

Furtuna din ceașca de ceai

Într-o lucrare intitulată „Terminology Tempest in the Dairy Case” (Furtuna terminologiei în cazul lactatelor) realizată de către directorul de cercetare la Packaged Facts, David Sprinkle, se întreabă de ce lobby-ul pentru lapte nu pune altfel problema.

„Scopul esențial al standardelor de identitate alimentară este de a proteja consumatorii de la a cumpăra produse care nu sunt ceea ce se pretinde a fi (…) Produsele contrafăcute – diluate sau fabricate cu costuri mici, cu ingrediente de substituție inferioare și uneori nesigure – au o istorie lungă și dezonorantă în industria laptelui, atât pe piețele urbane, cât și pe cele îndepărtate, astfel încât conceptul de puritate a produselor lactate este apropiat de inima producătorilor de lactate.”

Dar vremurile s-au schimbat, iar produsele de soia nu mai sunt doar cele mai bune imitații și înlocuitori ai lactatelor. Laptele fabricat din soia, migdale, nuci de cocos și ovăz sunt produse populare în sine, cumpărate de consumatorii care evită complet laptele sau cei care își completează achizițiile de produse lactate cu alternative pe bază de plante.

„Este dificil, dacă nu alarmant, să-ți imaginezi că un consumator este atât de neinformat încât să cumpere Tofu Town Soyatoo! Tofubutter, denumit în continuare 100% vegetal, și care se laudă a fi obținut din cea mai bună soia de pe planetă – sub presupunerea respectivul consumator crede că acest produs este un produs lactat”.

Cu atât mai mult cu cât cumpărătorii de lapte obținut din plante au tendința de a fi corect informați cu privire la hrănire și este probabil să acorde mai multă atenție etichetelor produselor alimentare în comparație cu fanii produselor lactate, potrivit Sprinkle.

Argumente nutriționale

Acolo unde lobby-ul pentru produse lactate are un avantaj, scrie Sprinkle, este atunci când vine vorba de percepția consumatorului asupra sănătății în ceea ce privește consumul alternativei pe bază de plante. De exemplu, laptele de vacă este o sursă bună de calciu, nu are zaharuri adăugate, are un conținut scăzut de grăsimi și are o anumită proteină și, în afară de laptelui cu ciocolată, este întotdeauna la fel în ceea ce privește respectivele caracteristici. Nu același lucru se poate spune pentru alternativele la lactate pe bază de plante, al căror conținut variază semnificativ în ceea ce privește cantitatea de zahăr adăugat, emulgatori și aditivi ce intră în componența lor. Totuși, el vede principala motivație a lobby-ului industriei lactatelor ca fiind monetară.

„Cu identitatea lor de non-lactate, ele semnalizează consumatorilor care sunt produsele lactate cu care concurează. Deci, este adevărat că produsele non-lactate concurează ferm împotriva produselor lactate, dar așa funcționează piața.”

Concentrați-vă pe inovarea produselor lactate

Este un caz în care Goliat aruncă cu pietre în David, pentru moment, dar din punctul de vedere al tendințelor mai ample de cumpărare a consumatorilor, faptul că untul tofu va trebui să se gândească la un nume nou este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra vânzărilor, spune Sprinkle.

„Inovația continuă și crearea de produse lactate premium ar constitui mai degrabă răspunsul potrivit al industriei de produse lactate, decât de patrularea prin supermarketuri pentru a vâna denumiri de produse”, concluzionează el, adăugând că, de la laptele de vaci hrănite cu iarbă, la iaurturile fortificate cu probiotice sau la brânza fabricată tradițional, există o mulțime opțiuni pentru fiecare.