Timbrul de omologare care certifica faptul ca produsele nu contin ulei de palmier a fost aprobat in alte trei tari

0
194

Belgia, Luxemburgul si Olanda sunt ultimele tari care au adoptat marca internationala de certificare fara ulei de palmier (POFCAP), aducand numarul de tari care utilizeaza eticheta la 20.

Adaugarea Benelux, asa cum sunt cunoscute aceste state, extinde eficacitatea certificarii la nivel mondial, a spus organizatia. Cateva teritorii insulare au acceptat si ele utilizarea etichetei “fara ulei de palmier”.

POFCAP a lansat programul de certificare in Australia pe 19 august 2017 (care este mentionata ca Ziua Internationala a Urangutanului) prin Orangutan Outreach, o organizatie nonprofit axata pe protejarea acestui mamifer pe cale de disparitie si pe habitatul sau din padurile tropicale.

SUA si noua tari europene, inclusiv Marea Britanie, au aprobat utilizarea certificarii respective in ultimii doi ani, la care s-au adaugat si Singapore si India.

Pana in prezent, POFCAP a certificat peste 1.000 de produse – de la uleiuri vegetale la gustari, produse de ingrijire a pielii si vitamine.

Certificatorul sustine ca 80% din uleiul de palmier este obtinut “in mod nesustenabil”.

Marcand in mod clar produsele facute fara ulei de palmier, consumatorii pot evita cu usurinta ingredientul din motive etice, dar si din punctul de vedere al continutului alergen sau nutritional.

POFCAP spune, de asemenea, ca imparte 100% din profiturile sale cu “ONG-urile partenere” axate pe protejarea padurilor tropicale.

Prevalenta uleiului de palmier
Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), productia de ulei de palmier aproape s-a dublat intre 2003 si 2013 – dupa ce a urcat de la 15 milioane tone in 1995 la 66 milioane de tone in 2017, potrivit unui studiu din 2016. Ingredientul este estimat a fi utilizat in jumatate din alimentele obisnuite ambalate si in alte bunuri de consum.

Totusi, una dintre provocarile identificarii acestui ingredient consta in numerosii termeni utilizati pentru acesta: in listele de ingrediente acesta ar putea sa apara ca ulei vegetal, acid stearic sau derivati similari.

uleidepalmier1In mod ironic, in conditiile in care guvernele continua sa lupte impotriva grasimilor trans din uleiurile partial hidrogenate (UPH) – Singapore va interzice UPH -urile pana in 2021 – ele risca sa accelereze cererea pentru alte uleiuri disponibile, cum ar fi cel de palmier, potrivit FAO.

Reactia tarilor producatoare de ulei de palmier
Malaezia a anuntat in aceasta vara ca va interzice vanzarea de produse “anti-ulei de palmier” – sau a celor care se lauda cu pretentii precum “fara ulei de palmier” sau “nu contine ulei de palmier”.

Indonezia i-a urmat exemplul la sfarsitul lunii august a acestui an.
In 2014, cele doua tari au contabilizat mai mult de 85% din productia globala de ulei de palmier, care se ridica anual la 60 de milioane de tone. India, China si UE sunt printre cei mai mari importatori.

Cele doua guverne sustin, de asemenea, ca Occidentul a pus piedici pe nedrept in calea dezvoltarii industriei – cel mai recent cu reglementari mai stricte privind utilizarea uleiului vegetal in biocombustibili, amenintand astfel milioane de locuri de munca.

In Indonezia, doua milioane dintre cei 264 de milioane de locuitori ai tarii lucreaza direct in industria uleiului de palmier, conform Programului ONU pentru marfuri ecologice. Chiar in aceasta luna, un audit intern al guvernului a relevat ca o “majoritate importanta” a plantatiilor de palmieri sunt reglementate derizoriu.

Intre timp, Peru a devenit a doua natiune din America de Sud care s-a angajat la o productie durabila de ulei de palmier. Element al unei Declaratii comune de intentie, condusa de Norvegia si Germania si semnata si de Columbia, decizia urmareste sa conduca Peru catre tehnici de productie a acestui ingredient fara a recurge la defrisari, masura aplcabila incepand cu 2021.

“Acest angajament este o imbunatatire de moment pentru Peru si pentru efortul global de a face fata schimbarilor climatice”, a declarat Kiryssa Kasprzyk, din cadrul Federatiei Nationale a Vietii Salbatice, care a colaborat cu asociatia producatorilor de ulei de palmier din Peru pentru dezvoltarea planului. “Putem hrani lumea fara a rani biodiversitatea sau padurile tropicale”, a mai adaugat aceasta.