Produsele fără gluten „nu sunt la fel de sănătoase” ca cele convenționale

0
137

Un nou studiu a constatat că produsele fără gluten nu sunt adesea la fel de sănătoase ca omoloagele lor convenționale, potrivit Food Navigator.

Conform cercetărilor efectuate de asociația consumatorilor din Olanda, Consumentenbond, alimentele fără gluten au adesea un conținut mai ridicat de zahăr, sare și grăsimi și mai scăzut în fibre decât produsele conevenționale similare, dar care conțin gluten.

Consumentenbond a evidențiat, spre exemplu, că pâinea prăjită fără gluten a producătorului Wasa conține de șase ori mai multe grăsimi față de pâinea prăjită din grâu integral a aceleiași companii; mixul de prăjituri fără gluten este de două ori mai sărat decât făina pentru păjituri a aceluiași producător granule; și prăjitura fără gluten a celor de la Peijnenburg are cu 30 de kilocalorimi mai mult per 100 de grame de produs, decât prăjiturile pentru micul dejun aleaceleiași companii. În același timp, deoarece făina nu este utilizată în producția de gluten, produsele testate au fost, de asemenea, mai sărace în  fibre decât omoloagele care conțin gluten.

Rezultatele studiului se susțin

În timp ce studiul Consumentenbond s-a axat pe o probă relativ mică de produse fără gluten și convenționale, concluziile sale sunt confirmate de cercetările anterioare. Societatea olandeză NCV a realizat un studiu acum doi ani, în colaborare cu Universitatea din Wageningen, care a concluzionat de asemenea că produsele fără gluten au mai multe zaharuri, grasimi și sare și mai puține fibre decât produsele convenționale comparabile. Bianca Rootsaert, președintele NCV, a declarat pentru FoodNavigator că acest standard dublu înseamnă că persoanele diagnosticate cu boala celiacă trebuie să facă mai multe schimbări ale dietei decât pur și simplu eliminarea glutenului.

„Se poate spune că dacă un consumator de produse fără gluten mănâncă exact la fel ca înainte de diagnosticare și înlocuiește toate produsele care conțin gluten cu produse fără gluten, atunci el va mânca mai mult zahăr, sare și grăsimi și mai puțin fibre”, a remarcat Rootsaert.

Ea a spus că există loc pentru sectorul alimentar să îmbunătățească oferta de produse fără gluten disponibilă în prezent, prin dezvoltarea de alternative sănătoase.

„În ceea ce privește ingredientele și valoarea nutrițională – în special în ceea ce privește conținutul de zahăr, carbohidrați simpli și grăsimi – este nevoie de îmbunătățire [în special] pentru produse cum ar fi pizza sau lasagna și prăjiturile sau produsele de patiserie. Prin urmare, dorim o producție mai mare de produse sănătoase fără gluten, de la producători.”

Provocări tehnologice și progrese mici

Răspunzând la concluziile raportului, organismul din sectorul de gen din Marea Britanie, Gluten Free Industry Association (Asociația pentru industria produselor fără gluten), a subliniat barierele tehnice în calea dezvoltării alimentelor care sunt lipsite de gluten, ca o problemă care împiedică inovația. Un purtator de cuvant al Asociatiei a spus FoodNavigator:

„Există numeroase provocări tehnice pentru a dezvolta și fabrica produse fără gluten, potrivite pentru un celiac, care să satisfacă așteptările consumatorilor, inclusiv calitatea, gustul, textura și nutriția.”

În timp ce produsele fără gluten pot avea cantități mai mari de grăsimi, sare și zahăr, purtătorul de cuvânt a subliniat că ele contribuie la o dietă sănătoasă pentru cei cu boala celiacă.

„Dieta fără gluten este singurul tratament pentru boala celiacă și, în cadrul unei diete echilibrate și sănătoase, produsele fără gluten joacă un rol important alături de alimente fără gluten în mod natural, cum ar fi cartofii și orezul,” explica Rootsaert de la NCV.

„Nu există dovezi clare că aceia care consumă produse fără gluten  mănâncă mai puțin sănătos decât ceilalți. Acest lucru depinde de ceea ce mănâncă pe lângă produsele fără gluten”, a concluzionat ea.

Gluten Free Industry Association a subliniat faptul că producatorii de produse fără gluten își concentrează eforturile de inovare asupra îmbunătățirii profilul nutrițional al produselor lor, precum și pe extinderea varietății de produse în categoria fără gluten.

„Ca industrie, ne angajăm să îmbunătățim continuu beneficiile nutriționale ale produselor fără gluten și avansuri semnificative continuă să fie făcute”, a explicat purtătorul de cuvânt al asociației britanice.