În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare.

Iată o foarte scurtă retriospectivă a unor cercetări de top și descoperiri cu impact semnificativ asupra industriei alimentare făcute pe parcursul anului trecut.

Oamenii de știință descoperă enzima care descompune plasticul PET în câteva ore

În aprilie, oamenii de știință din cadrul firmei de produse chimice industriale Carbios au descoperit o enzimă care poate descompune materialele plastice PET pentru reciclare în materiale de calitate alimentară în ore, mai degrabă decât în săptămâni.

Echipa susține că noua enzimă poate descompune materialele plastice PET în componentele lor chimice individuale în doar zece ore, permițând crearea de noi ambalaje PET de înaltă calitate, inclusiv de calitate alimentară.

Dacă va avea succes, Carbios spune că procesul ar putea reprezenta o „schimbare de paradigmă” în modul în care PET-ul este reciclat și ar putea deschide calea către o economie circulară a materialelor plastice. Cu parteneriate strategice încheiate cu firme precum PepsiCo și Nestlé, compania a spus că va testa în 2021 „potențialul industrial și comercial” al procesului.

Oamenii de știință descoperă larve de gândaci care pot biodegrada plasticul

O echipă de cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie Pohan a susținut că a identificat o specie de larve de gândac negru găsite în Coreea care pot digera și descompune polistirenul în intestin.

Oamenii de știință au raportat că larvele gândacului Coleoptera (P. davidis), indigene în Asia de Est, pot consuma polistiren și pot reduce atât masa, cât și greutatea moleculară a acestuia.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Hyung Joon Cha, a declarat: „Dacă folosim tulpina bacteriană ce degradează plasticul, izolată în acest studiu și reproducem compoziția florală intestinală simplă a P. davidis, există șansa ca noi să putem biodegrada complet polistirenul, care a fost dificil de descompus complet, și să contribuim în cele din urmă la rezolvarea problemei deșeurilor de plastic cu care ne confruntăm. ”

Cercetătorii americani transformă pâinea folosită în valoare adăugată / Studenții creează produse dulci „inovatoare” folosind pâinea în exces

Pe tot parcursul anului, două grupuri au descoperit soluții pentru a ajuta la combaterea bătăliei împotriva deșeurilor de pâine. În iunie, cercetătorii americani au susținut că au dezvoltat un bioproces care convertește glucoza din deșeurile de pâine în produse cu valoare adăugată, cum ar fi acidul ascorbic (vitamina c).

În iulie, o întreprindere socială condusă de studenți de la Universitatea din Nottingham – Foodprint – a conceput o modalitate nouă de a transforma pâinea care depășise data până la care era recomandat a fi consumtaă într-o delicatesă bazată pe desertul tradițional indian „Gulab Jamun”, care înlocuiește făina cu surplusul realizat din respectiva pâine.

Oamenii de știință dezvoltă o metodă de imprimare 3D pentru produse pe bază de lapte

În Singapore, cercetătorii au dezvoltat o metodă pentru a efectua imprimarea 3D a produselor pe bază de lapte la temperatura camerei, menținând în același timp substanțele nutritive sensibile la temperatură. Metodele tipice de imprimare 3D nu sunt întotdeauna compatibile cu alimentele cu nutrienți sensibili la temperatură, cum ar fi laptele. Pentru a aborda astfel de limitări, echipa de cercetare a schimbat proprietățile reologice ale cernelii de tipărire și a demonstrat posibilitatea imprimării 3D a laptelui prin extrudare la rece cu lapte praf.

Oamenii de știință cred că metoda oferă potențial în formularea alimentelor controlate nutrițional, personalizate pentru cerințele individuale.


Sursa: Foodbev