EFSA consideră viermi de făină siguri pentru consumul uman

0
183
EFSA

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră viermii de făină siguri pentru consumul uman, deschizând calea pentru ca produsele alimentare derivate din insecte să fie vândute în toată Europa.

Anunțul marchează un pas semnificativ pentru viitorul alimentelor pe bază de insecte, deoarece avizele științifice ale EFSA sprijină factorii de decizie naționali din UE care autorizează produsele din insecte pentru piața europeană, constituind prima evaluare completă a unui produs alimentar propus din insecte.

Aprobarea la nivelul UE se traduce prin faptul că biscuiții și burgerii pe bază de insecte ar putea apărea pe rafturile din Europa, precum și faptul că producția de masă ar putea fi demarată și în Uniunea Europeană.

Viermii de făină constituie prima insectă care a fost aprobată pentru consumul uman, în urma unei evaluări a siguranței alimentare efectuată de EFSA pe baza unei cereri a producătorului francez de insecte Micronutris.

Evaluările noastre de siguranță sunt un pas necesar în reglementarea alimentelor noi, întrucât sfaturile noastre științifice sprijină factorii de decizie din UE și naționali care autorizează aceste produse pentru piața europeană. De la intrarea în vigoare a Regulamentului privind alimentele noi, la 1 ianuarie 2018, EFSA a primit un volum mare de cereri, acoperind o mare varietate de surse de alimente noi și tradiționale. Acestea includ produse pe bază de plante, derivate din plante, alimente pe bază de alge și fructe non-indigene, pe lângă o gamă de soiuri de insecte comestibile,” se menționează într-un comunicat al EFSA.

Dr. Helle Knutsen, biolog molecular și toxicolog, membru al grupului de experți EFSA în nutriție și președinte al noului grup de lucru al EFSA pentru produse alimentare declara:

„Noile aplicații alimentare sunt atât de variate încât avem nevoie de multe tipuri de expertiză științifică pentru a le evalua: nutriție, toxicologie, chimie și microbiologie pentru a numi câteva. Compoziția grupului de lucru reflectă acest fapt și împreună, oamenii de știință formează un grup multidisciplinar cu experiență.”

Ermolaos Ververis, chimist și om de știință în domeniul alimentar la EFSA, a coordonat primul aviz adoptat privind insectele, ca hrană nouă.

El a spus: „Insectele sunt organisme complexe, ceea ce face caracterizarea compoziției produselor alimentare derivate din insecte să fie o provocare. Înțelegerea microbiologiei lor este esențială, având în vedere și faptul că întreaga insectă este consumată.”

Diverse produse alimentare derivate din insecte sunt adesea anunțate ca o sursă de proteine pentru dietă. Formulările pe bază de insecte pot avea un conținut ridicat de proteine, deși nivelurile adevărate de proteine pot fi supraestimate atunci când chitina, o componentă majoră a exoscheletului insectelor, este prezentă. În mod critic, multe alergii alimentare sunt legate de proteine, deci evaluăm dacă, și în acest caz, consumul de insecte ar putea declanșa reacții alergice. Acestea pot fi cauzate de sensibilitatea individului la proteinele insectelor, de reactivitatea încrucișată cu alți alergeni sau de alergenii reziduali din hrana insectelor, de exemplu gluten,” arată comunicatul EFSA.

Este o muncă provocatoare, deoarece calitatea și disponibilitatea datelor variază și există o diversitate foarte mare în rândul speciilor de insecte. Există motive suplimentare non-științifice pentru care noua activitate alimentară este provocatoare. Potopul de cereri este un volum de muncă semnificativ și respectarea termenului limită pentru evaluări este uneori dificilă, mai ales dacă aplicațiile nu oferă o serie de date științifice esențiale”, a spus Helle.

Dar, colaborarea dintre experți este stimulantă și este plină de satisfacții să știm că vom contribui la păstrarea alimentelor noastre în siguranță”.

Dincolo de evaluarea riscurilor științifice

Noutatea utilizării insectelor în alimente a dus la un interes ridicat din partea publicului și a mass-media, astfel încât evaluările științifice ale EFSA sunt esențiale pentru factorii de decizie politică care vor hotărâ dacă vor autoriza sau nu ca aceste produse să fie introduse pe piața UE.

Giovanni Sogari, cercetător social și pentru consum uman la Universitatea din Parma, a declarat: „Există motive cognitive derivate din experiențele noastre sociale și culturale, așa-numitul„ factor de yuck”, care fac ca gândul de a mânca insecte să fie respins de mulți europeni. Cu timpul, astfel de atitudini se pot schimba. ”

Mario Mazzocchi, statistician și profesor la Universitatea din Bologna, a declarat: „Există beneficii ecologice și economice clare dacă înlocuim sursele tradiționale de proteine animale cu cele care necesită mai puțină furaj, produc mai puține deșeuri și duc la mai puține emisii de gaze cu efect de seră. Costurile și prețurile mai mici ar putea spori securitatea alimentară, iar cererea nouă va deschide și oportunități economice, dar acestea ar putea afecta și sectoarele existente. ”

În prezent, produsele pe bază de insecte sunt interzise vânzării în țări precum Franța, Germania, Italia și Spania și fără aprobarea EFSA, acestea sunt interzise și în alte părți ale continentului. În timp ce Marea Britanie, Olanda și Danemarca permit utilizarea insectelor în alimente, noua lege din 2018 privind autorizarea alimentelor a însemnat că producția de masă a fost oprită, în timp ce companiile așteaptă o decizie finală.

Statele membre ale UE au la dispoziție șapte luni pentru a contracara o propunere de autorizare, după publicarea avizului EFSA, care va merge apoi la vot.