Home Inovatie 3 procese de productie frantuzesti, inovatoare pentru 3 produse revolutionare

3 procese de productie frantuzesti, inovatoare pentru 3 produse revolutionare

0

O noua tehnologie face posibila obtinerea unui produs texturat asemanator pandispanului („génoise” este elementul de baza / blatul pentru multe dintre produsele cunoscute sub numele de patiserie frantuzeasca) din orice produs alimentar, dar in special din fructe si legume.

Demarat in 2010, programul de investitii pentru viitor (PIA, programme d’investissements d’avenir) sprijina inovatia in randul companiilor franceze. Din 2014, programul include si o componenta agricola si agroalimentara prin intermediul sectiunii „Proiecte agricole si agroalimentare pentru viitor” (P3A), ce dispune de 120 de milioane de euro pe o perioada de trei ani pentru sustinerea de proiecte inovatoare pe segmentul agroalimentar.

Printre numeroasele proiecte sustinute prin programul mentionat, Revista Process Alimentaire a selectat trei care se anunta a fi extem de promitatoare in dezvoltarea de produse inovatoare in segmente precum brutarie, carne si fructe si legume.

Paine cu mai putine calorii.
Proiectul Mecasoft isi propune sa produca paine fara coaja, cu mai putine calorii. Initiat de furnizorul de echipamente Mecatherm, in parteneriat cu firma Irstea, proiectul doreste sa dezvolte un cuptor de copt cu vid partial si sistem de admisie a aburului pentru productia industriala de paine.

Acest echipament va permite initial fabricarea de produse de panificati denumite „moi / soft” (tip miez de paine) mai pufoase, cu mai putine calorii, cu o perioada de valabilitate imbunatatita si cu o forma regulata.

De asemenea, este vorba de obtinerea de paine fara crusta, mai bine crescuta si fara aditivi. Procesul de productie face posibila o mai buna valorificae a fainii fara gluten si a fainii de calitate superioara pentru produsele de panificatie. In cele din urma, acest cuptor este destinat sa coaca si alte tipuri de produse.

Faza de dezvoltare are loc pe parcursul a 31 de luni si ar trebui sa conduca la lansarea pe piata a cuptorului, pentru comercializare, incepand cu 2019. Proiectul, cu un cost total de 2 milioane de euro, este finantat pri PIA cu 810.000 de euro.

Jambon cu perioada extinsa de valabilitate.
Cu proiectul Yuki, André Bazin dezvolta un inlocuitor de jambon cu o durata mai lunga de conservare. Timp de 12 luni, programul de cercetare si dezvoltare adapteaza la conditiile industriale un proces continuu de origine asiatica pentru prelucrarea carnii de porc.

Aceasta tehnologie trebuie sa permita o reducere a pierderilor de materie prima si o inlocuire a conservantilor prin pasteurizare. Noul produs nu va contine, de asemenea, aditivi si va avea un continut redus de sare. De asemenea, comparativ cu sunca traditionala, noul jambon va avea o perioada de valabilitate mai mare.

Lansarea noii game de produse este anuntata pentru 2019. Proiectul este finantat de PIA cu 200.000 de euro, la un cost total de 426.000 de euro.

Pandispan din legume.
NBread face prajituri din legume, asemanatoare prajiturilor genoveze. Sustinuta de incubatorul de afaceri Food Val de Loire, tanara companie detine un proces tehnologic patentat pentru transformarea oricarui tip de produse alimentare, in special fructe si legume, in produse cu o textura asemanatoare pandispanului sau painii, usor de mancat si cu calitati organoleptice si nutritive specifice hranei vegane.

Procesul consta, pe de o parte, in macinarea produselor cu adaos de albumina si, pe de alta parte, in ajutarea cresterii prin injectie de gaze si reducere a presiunii.

Compania colaboreaza cu INRA, Sermatec si Institutul Stiintifi de Igiena si Analiza pentru a perfectiona procesul. In special, intentioneaza sa inlocuiasca albumina cu o proteina vegetala si sa imbunatateasca proprietatile de texturare cu noi protocoale de productie.

Proiectul a inceput in mai 2017 pentru o perioada de 18 luni. Comercializarea este planificata pentru noiembrie 2018 Din totalul de 519.000 de euro, PIA contribuie cu 200.000 de euro la acest proiect.

Skip to toolbar