ARC: incercam sa absorbim cat putem cresterea pretului la carnea de porc

0
115
carne de porc

Potrivit celor mai noi date, pesta porcina africana (PPA) evolueaza in 264 de localitati din 28 de judete, cu un numar de 762 de focare, numarul focarelor active fiind in scadere fata de precedenta actualizare a situatiei prezentata de ANSVSA. Motivele ce au dus la cresterea pretului carnii de porc sunt multiple, insa procesatorii romani incearca sa atenueze aceasta crestere, suportand diferenta intre costurile de productie si costul produsului la raft, a afirmat Dana Tanase, Director Executiv Asociatia Romana a Carnii in cadrul campaniei “Sa intelegem mai bine alimentele”.

“Procesatorii se confrunta cu aceasta criza a carnii de porc, din cauza tendintei la nivel european ce decurge din faptul ca pesta porcina africana a devastat si Asia si in special China, motiv pentru care exporturile europene s-au concentrat foarte mult pe aceasta destinatie.

Membrii asociatiei ne spuneau ca pentru a primi un TIR de carne trebuie sa faci comanda cu 6 luni inainte, deci foarte multi lucreaza pe stoc. Totodata, s-a configurat si o dificila aprovizionare cu slanina, care este atat de necesara procesarii produselor din carne. 20 de tone de slanina sunt foarte greu de gasit prin Europa. Oferta este limitata, asadar fireste si preturile la nivel european au explodat. In Romania, s-a observat deja o anumita crestere a preturilor. Incercam pe cat de mult posibil sa fie mentinute si sa ne descurcam si cu piata interna, dar sunt mai multi factori care influenteaza preturile, printre care si devalorizarea monedei nationale”, a afirmat Dana Tanase.

Cu toate acestea, in perioada sarbatorilor, consumatorii vor putea gasi carne de porc si produse din carne de porc la raft. Proportia produselor in care provenienta materiei prime este septelul national va depinde doar de evolutia pestei porcine si restrictiile impuse de aceasta.

“Vreau sa asigur toti consumatorii ca vor gasi carne de porc in perioada urmatoare, fie ca vorbim de carne de porc din Romania, fie ca vorbim de carne de porc adusa din statele-membre in functie de restrictiile declansate de evolutia pestei porcine. Consumatorului ii revine sarcina de a citi eticheta. Exista un regulament comunitar, care mentioneaza obligativitatea trecerii originii carnii pe eticheta produsului. Oricare ar fi provenienta carnii, consumatorul trebuie sa fie informat”, a explicat directorul executiv ARC.

Inregistrarea live a workshopului o puteti accesa aici


Despre campania “Sa intelegem mai bine alimentele”
Campania “Sa intelegem mai bine alimentele” organizata de RO.aliment, impreuna cu Auchan, producatorii sustinatori, asociatiile de profil si autoritati, a organizat vineri, 29 noiembrie 2019, in Complexul Comercial Drumul Taberelor, workshop-ul cu tema „Alimente sigure si de calitate, o prioritate pentru producatori si autoritati nu doar de sarbatori”.

In panel au fost invitati: Dana Tanase – Director Executiv ARC (Asociatia Romana a Carnii), Dr. Ing. Gabriela Mohan – inginer cercetare Centru Informare Tehnologica IBA, Dorin Cojocaru – Presedinte APRIL (Asociatia Patronala a Industriei Laptelui din Romania), Florin Capatana, director calitate Auchan Romania, Paul Anghel, director general ANPC si Crina Geaca, director calitate Aldis.

“Sa intelegem mai bine alimentele” este singura campanie nationala care pentru a evita astfel de posibile evenimente neplacute pune fata in fata consumatorii cu autoritatile, producatorii si specialistii din cercetare si mediul universitar astfel incat primii sa aiba la dispozitie toate informatiile pentru a putea face diferenta intre stirea falsa si adevar, dar si pentru a intelege efectele benefice ale unei diete corecte si echilibrate.

Sustinatorii campaniei, Aldis, Comtim, Borsec, Ocean Fish, Napolact, Five Continents, Five Continents Grup, Romfulda, Avastar, Vascar, Diana, Olympus, Sanlacta, Tano Prod, Perutnina, Mirdatod, Albalact, Mestesugari de Gusturi, Cris-Tim, Kosarom, Bradet, Danone, Eco Extract, organizatiile profesionale din industria alimentara (APRIL, ARC, ASMP, ROMALIMENTA, APAR) si IBA Bucuresti, isi doresc ca prin transparenta oferita in legatura cu procesul tehnologic, cu ingredientele folosite sau orice alte detalii folositoare in luarea deciziei atunci cand trebuie sa aleaga ce sa puna in cos, sa castige consumatori mai sanatosi, mai educati, presa mai bine informata si vanzari mai multe.