Românii au cheltuit mai mult pentru lactate în 2019 (studiu GfK)

0
210

Românii au cumpărat la fel de multe alimente în termen de volum în 2019, însă au ales segmente inferioare de preț, arată o analiză realizată de GfK privind evoluţia cheltuielilor pentru consumul casnic.

Cu excepţia alimentelor proaspete (fructe, legume, carne, ouă), toate segmentele mari de produse de larg consum au înregistrat creşteri pe parcursul anului 2019.

„Românii şi-au majorat cheltuielile cel mai mult pentru produsele destinate îngrijirii şi curăţeniei locuinţei, dar şi pentru lactate (în special pentru iaurt, kefir, specialităţi de brânzeturi, cremă de brânză)”, se mai arată în document.

Românii au cheltuit mai mult și pentru băuturi în 2019 față de anul anterior, mai ales pentru băuturile răcoritoare şi apa îmbuteliată.

Cumpărăturile casnice de bunuri de larg consum au înregistrat în România o creştere modestă de numai 2,2% în 2019, în timp ce în 2018, ritmul de creştere a fost dublu.

Din perspectiva cumpărăturilor de produse de larg consum cu destinaţie casnică, canalele moderne de retail au continuat şi în 2019 să câştige teren în faţa formatelor tradiţionale şi au ajuns la 64% cota de piaţă, arată analiza GfK.

„Magazinele de tip discount sunt cele care au alimentat mare parte din această creştere ca urmare a faptului ca românii au cumpărat mai des din aceste formate. Şi magazinele de proximitate şi-au continuat ascensiunea în cadrul cumpărăturilor pentru acasă şi au câştigat noi cumpărători. În schimb, hipermarketurile, supermarketurile, dar şi retailerii tradiţionali au fost vizitate mai rar pentru cumpărăturile casnice”, potrivit GfK.

Potrivit Agerpres, familiile din România au mers la cumpărături mai rar pe parcursul anului trecut decât în 2018, însă au plătit în medie cu 2 lei mai mult la o vizită în magazin, relevă analiza citată.