Printr-o ampla ancheta jurnalistica pusa in practica de un post de televiziune din Polonia s-a concluzionat ca in abatoarele aflate in aceasta tara sunt sacrificate vaci bolnave, carnea fiind ulterior amestecata cu cea provenita de animale sanatoase. Scandalul a ajuns la cote inalte, Polonia numarandu-se printre cei mai importanti exportatori de carne de vita din UE.

Angajat sub acoperire ca macelar intr-un abator, un jurnalist polonez a filmat cu o camera ascunsa imagini dezastruase. Vaci care nu puteau sta pe picioare erau aduse noaptea in acel spatiu, erau sacrificate, carnea fiind mai apoi taiata in bucati. Cu toate acestea, stampila de siguranta era aplicata dimineata de un veterinar, fara un control prealabil. Conform expertilor consultati de jurnalistii polonezi, aceasta carne poate fi un risc pentru sanatatea consumatorilor.

Investigatiile mai prezinta faptul ca practica nu este una accidentala, fiind raspandita in toata industria carnii de vita din Polonia. Carnea poate fi vanduta la acelasi pret, chiar daca o vaca bolnava este de 5-6 ori mai ieftina decat una sanatoasa. Un abator care taie exclusiv animale sanatoase are un castig anual de 82.000 de euro, in timp ce un abator care accepta inclusiv vaci bolnave poate sa ajunga la un profit anual de 580.000 de euro.

Conform legislatiei aflate in vigoare, nu este permisa sacrificarea vacilor care nu pot merge pe picioare, insa, conform jurnalistilor care au derulat ancheta, acest fapt este ignorat de afaceristii si autoritatile din Polonia. Problema carnii rezultate din taierea vacilor bolnave pare sa treca granitele nationale. Finlanda, unul dintre importantii importatori, a solicitat o ancheta interna si asteapta rezultatele privind carnea ajunsa in magazine.