Cehia a descoperit salmonela intr-un lot de carne de pui importata din Polonia

Administratia veterinara din Cehia (SVS) a anuntat marti ca a descoperit salmonela intr-un lot de 510 de kilograme de carne de pui importata din Polonia, la aproximativ o luna dupa descoperirea unui lot de carne de vita contaminata cu salmonela importata tot din Polonia, informeaza AFP.

“Carnea a fost pusa in vanzare si foarte probabil consumata”, a informat intr-un comunicat Administratia veterinara din Cehia (SVS).

In urma cu doar o saptamana, Ministerul ceh al Agriculturii a anuntat ca autoritatile de la Praga vor inceta sa mai inspecteze toata carnea de vita importata din Polonia, dupa ce Polonia a oferit garantii ca a facut tot ce este posibil pentru a impiedica intrarea pe piata a carnii de vita care nu este adecvata pentru consumul uman.

Purtatorul de cuvant al SVS, Petr Vorlicek, a precizat ca, pentru moment, serviciile veterinare din Cehia nu vor introduce examene de laborator sistematice pentru importurile de carne de pui. “Insa urmarim cu atentie toate importurile de carne”, a declarat Petr Vorlicek.

Polonia, unul din principalii producatori si exportatori de carne din Europa, este in mijlocul unui scandal care a izbucnit dupa ce o ancheta jurnalistica a aratat ca animale bolnave erau sacrificate in abatoarele din Polonia, iar carnea lor era destinata consumului uman.

In total, 2.700 de kilograme de carne de vita suspectata ca provine de la animale bolnave a fost exportata din Polonia spre alte state membre UE, precum Germania, Suedia, Franta si Romania.