EFSA a publicat datele legate de reziduurile de pesticide descoperite in alimente

0
99

Recent, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara ( EFSA ) a publicat concluziile sale privind activitatea sa din 2017 privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare.

Studiul EFSA a analizat 88.247 de esantioane in toate statele membre, plus Islanda si Norvegia. Au fost luate in considerare douasprezece produse alimentare: portocale, pere, fructe kiwi, conopida, ceapa, morcovii, cartofii, fasolea uscata, cerealele, orezul decorticat, grasimea de pasare si grasime de oaie. Au fost urmarite de 171 pesticide – 149 in produsele pe baza de plante, 8 in produsele alimentare de origine animala si 14 in ambele.

Studiul a constatat ca in 95,9% din cele 88.247 de probe analizate nivelul pesticidelor testate s-au aflat in limitele legale (84.627 de esantioane). In 54,1% din probele testate, nu au fost raportate reziduuri cuantificabile, iar in 41,8% din probele analizate au existat reziduuri de pesticide cuantificate la, sau sub valorile maxime permise.

Atunci cand nivelurile maxime de reziduuri au fost depasite in produsele pe baza de plante, cele mai mari rate de depasire au fost identificate in orez si pere, urmate de fasole uscata, morcovi, secara, fructe kiwi, cartofi, portocale, conopida si ceapa.

EFSA a concluzionat ca “pentru probele analizate probabilitatea ca cetatenii europeni sa fie expusi la niveluri de reziduuri de pesticide care ar putea conduce la rezultate nedorite, in domeniul sanatatii este scazuta”.

Rezultatele complete ale raportului au fost publicate in Jurnalul EFSA (https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5743).