EFSA stabilește nivele de siguranță admise pentru MSG și glutamat

0

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit un nivel sigur pentru aditivii alimentari cu glutamat, dar având în vedere că în multe state europene au limite peste acest nivel, aceasta solicită Comisiei să revizuiască nivelurile maxime actuale permise în produsele alimentare, informează Food Navigator.

Grupul a evaluat șase aditivi alimentari – acid glutamic (E 620), glutamat de sodiu (E 621), glutamat de potasiu (E 622), glutamat de calciu (E 623), glutamat de amoniu (E 624) și glutamat de magneziu (E 625) – și a stabilit un nivel de admisie zilnică acceptabilă (ADI) de 30 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi pentru toți cei șase dintre acești aditivi.

Acest nivel sigur se bazează pe cea mai mare doză la care oamenii de știință din cadrul grupului de observatori nu au observat efecte adverse asupra animalelor testate în studiile de toxicitate, dar care este inferior nivelurilor de consum pentru anumite grupuri de populație.

Astfel, oamenii de știință din cadrul EFSA doresc revizuirea de către Comisie a nivelurilor maxime permise pentru alimente, în special pentru categoriile care contribuie cel mai mult la expunerea globală: produse fine de panificație, supe și bulion, sosuri, carne și produse din carne, condimente, ierburi și suplimente alimentare (opinia completă a specialiștilor EFSA poate fi citită la această adresă).

În prezent, nu există ADI stabilit pentru acid glutamic și glutamați ca aditivi alimentari în UE, dar există un nivel maxim permis de 10 g pe kg de alimente. Totuși, pentru anumite categorii de alimente – înlocuitori de sare, condimente și ierburi – nu există niveluri maxime pentru glutamați în UE și trebuie utilizate în conformitate cu bunele practici de fabricație.

Protejarea sănătății consumatorilor

Dr. Claude Lambré, membru al panelului EFSA și președinte al grupului de lucru însărcinat cu reevaluarea, a declarat: „Pe baza dovezilor disponibile, suntem încrezători că noul ADI pentru acidul glutamic și glutamați va proteja consumatorii, deoarece se situează sub dozele care au fost asociate cu anumite efecte la om, cum ar fi durerea de cap, creșterea tensiunii arteriale și creșterea nivelului de insulină.”

sigurantaEFSA recomandă, de asemenea, Comisiei și revizuirea limitelor actuale pentru elementele toxice, arsenic și plumb în specificațiile UE pentru cei șase aditivi pentru a se asigura că nu vor reprezenta o sursă semnificativă de expunere la aceste elemente toxice din produsele alimentare.

Industria așteaptă acum reacția Comisiei și a autoritățile din domeniul siguranței alimentare din statele membre pentru a vedea dacă acestea vor urma recomandările EFSA și vor reduce nivelurile maxime autorizate.

Sindroful restaurantului chinezesc

Oamenii de știință EFSA au convenit asupra nivelului ADI pe baza informațiilor din baza sa de date toxicologice și pe baza unui nivel la care nu s-a observat manifestarea vreunor unor efecte negative (NOAEL = no-observed-adverse-effect level) de 3200 Mg MSG / kg corp pe zi care a fost identificat într-un studiu de toxicitate asupra neurodezvoltării. De asemenea, a aplicat un factor de incertitudine de 100.

ADI recomandat este sub dozele care au fost asociate cu complexul de simptome MSG, cunoscut și sub denumirea de sindromul restaurantului chinezesc. De exemplu, 85,8 mg / kg corp pe zi este asociat cu dureri de cap și 150 mg / kg corp pe zi, cu o creștere a tensiunii arteriale la om.

E_Coli_verotoxigena5Acidul glutamic este un aminoacid care se găsește în mod natural în roșii, sos de soia și anumite tipuri de brânzeturi, cum ar fi parmezanul, responsabil pentru aroma umami. Acidul glutamic și sărurile sale (E 620-625), denumite în mod obișnuit ca glutamați, sunt aditivi alimentari autorizați în UE și sunt adăugați la o gamă largă de alimente pentru a le îmbunătăți aroma, oferindu-le un gust „savuros” sau un gust de „carne”. Ele sunt adăugate de obicei în alimente procesate, supe, sosuri, snacks-uri. Îmbunătățirea aromelor umami în alimentele procesate poate, de asemenea, ajuta producătorii să reducă nivelul de sare.

Pentru a calcula expunerea dietară, oamenii de știință EFSA au combinat datele privind consumul de alimente, cu cele legate de utilizarea în industrie a glutamatelor – informații furnizate de asociațiile industriale, inclusiv FoodDrinkEurope (FDE) și Specialized Nutrition Europe (SNE) – și rezultatele analitice din statele membre.

Expunerea la glutamați adăugați la alimente poate să depășească ADI propus pentru indivizii din toate grupele de populație al căror regim alimentar este ridicat în produsele alimentare care conțin acești aditivi și se pot constitui într-o expunere medie pentru bebeluși și copii. Expunerea poate, de asemenea, să depășească dozele asociate cu unele efecte adverse la om (de exemplu, cefalee) pentru sugarii foarte expuși, copii și adolescenți.

Grupul a analizat, de asemenea, alte surse dietetice de glutamați, în afară de aditivii alimentari, cum ar fi glutamații naturali și utilizarea lor ca nutrienți adăugați, concluzionând că „estimările expunerii depășesc în mare măsură, în mai multe grupuri de populație cu expunere medie sau mare, ADI-ul propus și nivelurile asociate cu unele efecte adverse la om”.