Nominalizarile la premiile pentru inovare in siguranta alimentara, la CFIA

0
737

Circa 80 de produse si echipamente au candidat pentru premiile pentru inovare (Innovation Awards) la cea de-a 20-a editie a targului CFIA, care a avut loc intre 8 si 10 martie 2016, la Rennes, Franta. Un grup de producatori de alimente, experti si jurnalisti au selectat cate trei nominalizari pentru fiecare categorie.

Companiile nominalizate au prezentat inovatiile lor, la un eveniment organizat de GL Events pe 9 februarie, la Contemporary Culinary Center.

Categoria Calitate-Mediu-Siguranta alimentara
Abiotec UV, un filtru de aer de mare capacitate

cfiacalitate1Principala caracteristica ce scoate in evidenta Airocide, propus ca solutie tehnica pentru Abiotec UV, este data de prezenta micro-tuburilor de cuart, ce maresc suprafata de contact cu aerul ce urmeaza a fi decontaminat.

Dezvoltat de NASA pentru a purifica aerul din interiorul navetelor spatiale, purificatorul de aer Airocide propus de Abiotec UV, lucreaza prin bioconversie. Sistemul utilizeaza un catalizator (TiO²), care se aplica pe tubulatura din cuart, in loc de a fi utilizat pe o suprafata plana, astfel incat puterea de decontaminare a catalizatorului este de cinci ori mai mare decat in cazul unui purificator fotocatalitic conventional. Unitatea are un efect bactericid si elimina mucegaiul si micotoxinele. Ea distruge, de asemenea, bacteriile si rezultatul proceselor de fermentare din aer. Echipamentul are, de asemenea, capacitatea de a elimina etilena si compusii organici volatili. Trei modele sunt disponibile: de 85 mc, de 700 mc si de 1.416 mc.

Chr Hansen, un aparat pentru masurarea coagularii laptelui

cfiacalitate2Chymograohe de la CHR Hansen permite monitorizarea in timp real a coagularii laptelui pentru opt probe simultan.
Ca urmare a disparitiei Formagraph Foss, un echipament de referinta dedicat masurarii coagularii laptelui, CHR Hansen a lansat Chymographe. Acest dispozitiv masoara in mod continuu de coagularea laptelui. De asemenea, permite sa se urmareasca in timp real, timpul si modificarile reologice in procesul formarii cheagului. Aceste informatii ofera posibilitatea de a optimiza doza de enzime coagulante si parametrii de productie. Datele sunt importante, de exemplu, pentru determinarea timpului optim pentru branza de vaci sau in etapa de transvazare pentru branza proaspata si iaurt. Operatorul citeste rezultatele in timp real. Toate datele sunt inregistrate si reprezentate grafic.

PhotoClean Quartz, un sistem de uscare cu conducte flexibile de mare viteza

cfiacalitate3Cu Tuyoclean, PhotoClean Quartz usuca interiorul furtunului prin curatarea cu aer decontaminat, evitandu-se astfel sursele de retentie a apei ce permit dezvoltarea microbiana.

Uscarea in aer liber a furtunurilor dupa spalare prezinta un risc semnificativ de contaminare din cauza zonelor de retentie a apei care vor ramane in urma respectivei operatiuni. Umiditatea si spatiul inchis sunt conditii favorabile pentru proliferarea microorganismelor. Prin procedeul de suflarea a aerului decontaminat si uscat la viteze mari, dezvoltat de PhotoClean Quartz lichidul rezidual stagnant este eliminat si se accelereaza procesul de uscare. Furtunurile sunt conectate direct la aparat. Marimea fitingurilor poate fi adaptata in functie de diametrul cerut de client. In functie de numarul furtunurilor ce urmeaza a fi complet decontaminate operatiunea dureaza, in medie intre 20 de minute si 1 ora. Un temporizator a fost integrat in dispozitiv, astfel inat acesta se va opri automat dupa uscare.